Sayfalar

1 Ağustos 2013

ÇİLEK GUAVASI ( Psidium littorale )

Çilek guavası ( Psidium littorale ) 
Türkiye'de  artık daha önce adını dahi duymadığımız  bir çok tropikal meyve ve bitki yetişmektedir.  Özellikle, yarıtropikal bir iklime sahip olan Akdeniz ve Ege bölgelerimiz  bunun için oldukça elverişlidir.  Nitekim, Akdeniz Bölgemiz'de her yıl, anavatanı  tropikal iklimler olan ve bir çoğunun adını dahi duymadığımız çok fazla  yeni  meyve ve bitki yetiştirilmeye başlanmıştır. 

Ağaç, çiçek, bitki  yetiştirmek oldukça zevkli bir şey, çocuk büyütmek  gibi, insana mutluluk ve huzur  veriyor. Hele  bilmediğiniz bir  bitkiyi yetiştiriyorsanız  çiçek açması, meyve vermesi  adeta bir olay oluyor. Herkese tavsiye ederim. 

Bugün size geçen yıl baçeme diktiğim, egzotik bir bitki olan  kırmızı çilek guavası'nı tanıtmak istiyorum.   

Anavatanı Meksika ve Güney Amerika olan guava ( psidium ),  mersingiller ( myrtaceae ) familyasına mensup bir bitki cinsidir. Bütün dünyada yüz kadar türü vardır, ağaç ya da çalı formludurlar.  Bu bitkilerden  en tanınmış olanları: İri meyveleri olan elma guavası ( Psidium guajava ), daha küçük meyveleri olan kırmızı çilek guavası ( Psidium littorale ) ve  yeşil meyveli olan limon guavası ( Psidium littorale var.littorale ) dır. 

Kırmızı çilek guavası'nın dünyadaki adı 'Cattley guavası' dır  ( Gezgin, Sir William Cattley'in adına ithafen verilmiş.). 
Çilek guavası çalı formunda bir bitki, bu nedenle  saksıda da yetiştirilmeye  uygun. Soğuğa en dayanıklı guava türü  kabul ediliyormuş (-5 ).
Geçen yıl Seferihisar'da begonvil çiçeklerim kışın  soğuktan  kuruduğu halde  çilek guava ölmedi, sadece yaprakları biraz bozuldu.

Geçen yıl haziran ayında diktiğim çilek guavası sonbaharda çiçek açınca şaşırdım. Meger guava yılda iki kez çiçek açabiliyormuş.  Ancak, kışın  soğuktan  meyveleri büyüyemeden döküldü. İlkbaharda açan  çiçeklerin çoğu ise  meyveye dönüştü, şu anda oldukça sağlıklı görünüyorlar. Bu kadar erken meyve vereceğini doğrusu beklemiyordum, hoş bir sürpriz oldu.


Guava çiçeği
Sonbaharda guavanız çiçek açarsa şaşırmayın..
Çilek guavası fazla bakım istemiyor,  her türlü toprakta yetişebiliyor, yazın diğer tropik bitkiler gibi  bol su istiyor.
Çilek guavası kendine verimli bir bitki ( erkek ve dişi çiçek ayni ağaçta bulunuyor ), bu nedenle tek olarak dikilmesi sorun yaratmıyor. Şu anda koyu yeşil renkli olan meyveleri olgunlaşmaya başlayınca kırmızılaşıyormuş.  Bu nedenle çilek guavası, 'kırmızı çilek guavası' olarak ( red guava ) da  biliniyormuş. Tadını doğrusu  bende merak  ediyorum, olunca yazarım.

Henüz olgunlaşmamış çilek guavası ( Red guava )
Bu arada,  guava ( psidium ) ile ayni familyadan ( myrtaceae / mersingiller ) olan mersin bitkisinin  ( Myrtus communis ) çiçeklerinin  çok benzediğini fark ettim.  

Mersin ( Myrtus communis )
Ayni familyadan olan çilek guava ve mersin bitkilerinin  çiçekleri birbirine çok benzemektedir. 

Guavanın,  bir meyve   olmanın ötesinde süper yararlı bir bitki olduğu anlaşılıyor. Zira, bitkinin yaprakları çay ve sebze olarak, tohumları kahve olarak da  kulanılabiliyormuş. Guava, çiğ olarak, pişirilerek, kurutularak yendiği gibi salatası, reçeli, turşusu ve  meyve suyu da yapılıyormuş.

Antioksidan özelliği yüksek olan çilek  guava A, C vitaminleri ve likopen bakımından da çok zenginmiş. Kalp, şeker ve kilo sorunu olanlar için çok yararlı olan çilek  guavası cildi de diri tutuyormuş.
Çilek guavası, tohumdan, dip filizlerinden ve çelikle üretilmektedir.

Yararlandığım kaynaklar: Vikipedi

                                                  ÇİLEK GUAVASI OLDU ( Güncelleme tarihi. 27. 08,2013 )
Bu yazıyı yayınladıktan  kısa bir süre sonra, çilek guavasının meyveleri  olgunlaşmaya başladılar.  Yere düşen meyveler olgunlaştığını gösteriyor. Çileği andıran güzel bir tadı var. Herkese tavsiye ederim.

Olgunlaşmış çilek guavası meyveleri.
Olgunlaşmış  çilek guavası meyvesi
Kırmızı çilek guavası
Kesilmiş kırmızı çilek  guavası ve tohumları

6 yorum:

  1. Değişik bir tadı var demişsiniz. Tam olarak yorumunuz nedir? çok güzel-güzel-idare eder... ve tatlimi?

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle kötü bir tadı yok,sulu ve biraz çileği andırıyor,kabuğunu soymadan yiyorsunuz.

    YanıtlaSil
  3. Yetiştiriyorum,süper tadı var. Duramıyorsanız yerken

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili izleyicim yorumunuz için teşekkür ederim,isminizi yazsaydınız daha iyi olurdu. Gerçekten hoş bir meyve, herkese tavsiye ederim.
      Yorum yazan izleyicilerim lütfen adınızı yazınız, yayınlamakta teredüt ediyorum.

      Sil
  4. Bende gecen sene aldim bu sene cicek acacak hemde cok acacak gibi insallah meyveye donusur meyvesini yemek nasip olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama, kışın soğuğa karşı dikkatli olmak gerekiyor. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.