Kamkat / Kumkuat ( Citrus fortunella 'Margarita' ya da Citrus japonica ) |
Kamkat ya da kumkuat ağacı ( Citrus japonica ya da Citrus fortunella ) |
Kamkat, portakal, mandalina gibi turunçgil ( rutaceae ) türüdür. Küçük bir ağaç olduğu için saksıda da yetiştirilir. Yetiştirilme şartları diğer narenciye türler gibidir. Soğuğa diğer turunçgil türlerinden daha dayanıklıdır. Saksıda da yetiştiği için, iklim şartlarının elverişli olmadığı yerlerde de yetişir. Akdeniz ve Ege bölgelerimizde daha çok bahçede yetiştirilir.
Kamkat ağacım bu yıl ilk meyvelerini verdi. |
Çin'de doğal olarak yetişen ve 'Altın portakal' denilen kamkat, 19. yüzyılda Robert Fortune tarafından Avrupa'ya getirilmiştir. Bilim dünyasında ki adı, Citrus fortunella 'Marginata' ya da Citrus japonica dır. Yurdumuza Batum üzerinden gelmiştir.
Kamkat, şekil olarak limona benzesede rengi portakalı andırır, çok tatlı değildir. Çok fazla kültür formu vardır. Dişi ve erkek organları ayni çiçek üzerinde ( erselik ) olduğundan kendine verimlidir, tyani tek başına meyve verir. Süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanması popülaritesini artırmıştır.
Diğer turunçgiller aksine, tatlı kısmı kabukları olduğu için soyulmadan yenilir. Ayrıca reçeli, likörü yapılır, meze olarak da kullanılmaktadır.
Kamkat, diğer turunçgil türlerine göre daha geç çiçek açar ve meyve verir. Yerini severse yediveren bir özellik gösterir. Meyveleri çok uzun süre ağaçta kalabilir, ancak,gelecek yıl meyve vermesi açısından olgunlaşan meyvelerini toplamakta yarar vardır.
Kamkat, hem oldukca dekoratif olduğundan, hem de meyveleri yendiği için herkesin, özellikle bahçesi olmayan bitki severlerin yetiştireceği güzel bir bitkidir.
Kamkat ( Citrus fortunella / Citrus japonica ) meyveleri |
Kamkat çiçeği |
Kamkat ağacı ( Kültürpark / İzmir. ) |
Bu meyvenin yararları varmı nelere iyi gelir
YanıtlaSilC vitamini yönünden zengin olduğu için, kas ve doku oluşumuna yaradiği belirtiliyor.Kabuklu olarak yenir, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek ve pasta yapımında kullanılır.
Sil