26 Ağustos 2011

KALAMONDİN ( Calamondin )


Kalamondin ( Calamondin x microcarpa ) 
Bilimsel adı Calamondin  x microcarpa ( ya da  Citrus microcarpa )  olan kalamondin  ya da kalamansi  turunçgiller ( Rutaceae ) familyasından, herdem yeşil, 3 - 6 m. kadar boylanabilen, küçük bir ağaç ya da çalı  formlu bir bitkidir.  Mandalina ile kumkatın melezi olduğu sanılmaktadır. Anavatanı Güney Doğu Asya'dır. En çok Filipinler'de yetiştirilmektedir.  Kendine verimlidir.   Çiçek ve meyve ayni zamanda ağaç üzerinde birlikte olabilmektedir. Yıl boyunca  beyaz renkli ve  güzel kokan çiçekler açar.  Küçük mandalina ya da misket limonunu  şeklinde olan meyvelerinin tadı çok ekşi olduğundan,  tatlı olan kabuğu ile yenir.  Daha çok meyve suyu, içki, reçel yapımında ve mutfakta ( limon yerine )  kullanılmaktadır. Meyve bütün olarak dondurulup çay, meşrubat, su ve kokteyl gibi içeceklerde buz küpü olarak kullanılır.  Çiçekleri ise  parfüm sanayinde kullanılmaktadır. 

Kalamondin ağacı (Citrus x microcarpa )
Kalamondin, kamkat gibi saksıda da yetişir.  İç mekanlarda,  otellerin resepsiyon salonlarında süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Görüntüsü ve çiçeklerinin kokusu çok hoştur. Portakal rengindeki meyveleri uzun süre ağaç üzerinde kalabilir. 
Kalamodin ( calamondin ), yılın her mevsimi  çiçek açıp  meyve verebilen
  melez bir  narenciye  türüdür.
Kalamondin  Akdeniz iklimi görülen kıyı bölgelerimizde daha çok bahçede, iç bölgelerimizde ise saksıda yetiştirilmektedir. Güneşli yerleri ve süzek, verimli toprakları  sever, dona karşı  hassastır, yazın bol su ister. Aşı ile üretilir.
Kalamondin ve  kumkuat ( kamkat / kumkat  )  karıştırıldığı için, fidan alırken sertifikalı ürünler tercih edilmelidir.
Kalamondin / meyve
( Citrus x microcarpa ya da Citrus madurensis )

Kalamondin, dört mevsim  meyve verebilir. 
Kalamondin çiçeği, diğer narenciye türlerinin çiçeği  gibi
çok güzel kokuludur. Parfüm sanayinde kullanılır. 

Kalamondin ya da kalamansi  ( Citrus microcarpa )
Çiçek ve meyve bir arada. 
Kalamondin ya da kalamansi ağacı ve meyveleri
( Citrus x microcarpa )

Yararlandığım kaynaklar: Vikipedi.

5 yorum:

  1. Yeşilin içindeki sarı meyveler çok güzel duruyor. Doğanın koynunda yetişen her şey güzel. Yeter ki emek harcansın...

    YanıtlaSil
  2. Değerli arkadaşım,
    Bitkiler canlılar alemi içinde ayrı bir yer tutar.Çünkü bitkiler olmadan diğer canlıların,hayvanların ve insanların yaşaması mümkün değildir.Yeryüzünün bu en önemli varlıklarını korumak,tanımak ve yetiştirmek hepimizin ortak görevi olmalıdır.

    YanıtlaSil
  3. İlk kez öğrendiğim bu bitki için size minnettarım. Evimde yetiştirmeyi isterim ama internetten aradığım kadarıyla buralarda satışı yok:(

    YanıtlaSil
  4. Sevgili meslektaşım,
    Bende bu bitkinin kalamondin olduğunu sonradan anladım.Bana kumkuat diye satmışlardı.İnternette bu fidanı satan siteler var.Selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Bir zamanlar Mersin'de evimizin balkonunda saksıda kumkuat yetiştirmiş, meyvesinden de tatmıştık. Diğer narenciye ürünlerinden biraz farklıydı. Kalamondin ilk kez duyuyorum.
    Küçük bahçemize dikmek için İnternetten sipariş ettiğimiz bodur limonlar çok kötü bir aldanma oldu.
    Tanıtımınıza teşekkürler.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.