9 Mart 2010

ERİK AĞACI ( Prunus )


Erik ( prunus domestica )
Erik ( prunus domestica ), gülgiller ( rosaceae ) familyasından kışın yapraklarını döken ve  12 m. kadar boylanan  bir ağaçtır. 
Anavatanı yurdumuz ve Kafkaslardır. Melez bir tür olduğu sanılmaktadır. Çok fazla çeşidi vardır.
Yapraklarını açmadan önce,  mart- nisan  aylarında beyaz renkli çiçek açar.  Dünyada 2000, Türkiye'de ise 200 kadar çeşidi bulunmaktadır. Bütün dünyaya göçler ve savaşlar nedeni ile yayılmıştır. Yurdumuzun hemen hemen bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir. Aşı ile üretilir.

Erik meyvesi,  renk, şekil ve tat bakımından çok farklıdır, değişik zamanlarda olgunlaşırlar. Taze ve kurutularak yenir, ayrıca reçeli ve pestili de yapılmaktadır.

Doğada yabani olarak yetişen  erik türlerinin  ağaçları dikenli olur. Bazı erik türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Erik, ılıman iklimlerde yetişir,  güneşli yerleri ve derin,  geçirimli, kireçli toprakları sever. Aşı ile üretilir.

Bir adı da güvem olan çakal erişi ( prumus spinosa )
                                                               Erik Türleri

- Çakal eriği ( prumus spinosa ):  Kışın yaprağını döken, soğuğa ve sıcağa dayanıklı dikenli bir çalı veya ağaçtır. Yurdumuzda doğal olarak yetişmektedir. 
--Kırmızı yapraklı erik ( prumus cerasifera ):  Süs bitkisi olarak yetiştirilen, kırmızı yapraklı  bir çalı veya ağaçtır.  Anavatanı Asya kıtasıdır.
- Yaban eriği  ( prunus divaricata ) : Kışın yaprağını döken, çalı veya ağaç formunda bir ağaçtır. Çok sayıda çeşidi vardır.( Yunus eriği, Alça, Alsa, Mamık gibi )

Papaz eriği
İtalyan eriği
Formosa eriği
Japon eriği
Erik çiçeği


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.