9 Mart 2010

ERİK AĞACI ( Prunus )


Erik ( prunus domestica )
Anavatanı yurdumuz olan erik ( prunus domestica ), gülgiller ( rosaceae ) familyasındandır, kışın yapraklarını döker.
Yurdumuzun hemen hemen bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Erik, yapraklarını açmadan önce,  mart- nisan  aylarında beyaz renkli çiçekler açar.  Dünyada 2000, Türkiye'de ise 200 kadar erik çeşidi bulunmaktadır. Eriğin dünya üzerine yayılmasın da  göçler ve savaşlar etkili olmuştur.

Erik meyvesi,  renk, şekil ve tat bakımından çok farklıdır, değişik zamanlarda olgunlaşırlar. Taze ve kurutularak yenir, reçeli ve pestili de yapılmaktadır.

Doğada yabani olarak yetişen  erik türlerinin  ağaçları dikenli olur. Bazı erik türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Ilıman iklimlerde yetişen erik güneşli yerleri ve geçirimli, kireçli toprakları sever. Aşı ile üretilir.

Bir adı da güvem olan çakal erişi ( prumus spinosa )
Çakal eriği ( prumus spinosa ) ; Yabani olarak yetiştiği gibi, süs bitkisi olarakta park ve bahçelere dikilmektedir.
Kırmızı yapraklı erik ( prumus cerasifera ):  Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Yaban eriği  ( prunus divaricata ) : Çok sayıda çeşidi vardır.( Yunus eriği, Alça, Alsa, Mamık gibi )

Papaz eriği
İtalyan eriği
Formosa eriği
Japon eriği
Erik çiçeği


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder