28 Eylül 2010

İSABELLA ÜZÜMÜ SEFERİHİSAR'DA

Halk arasında daha çok muhacir üzümü denilen İsabella üzümü
melez bir türdür.
Posted by Picasaİsabella ya da izabella ( Vitis labrusca ), yurdumuzda Sinop ile Artvin arasında daha çok ağaçlara sarılı olarak  yetişen, siyah renkli ve kokulu bir üzüm türüdür.  Halk arasında  muhacir üzümü ( Ondokuzuncu yüzyılda Batum muhacirleri tarafından Türkiye'ye  getirildiği için ), kokulu üzüm,  çilek üzümü, favli üzümü....gibi, yörelerde  değişik  adlarla tanınmaktadır.

Mantarı hastalıklara karşı dayanıklı olduğu için, kimyasal ilaç kullanılmadan yetişebilmektedir. Bu nedenle tamamen organikdir. Çoğu zaman taneleri ayni zamanda kararmaz. 'Üzüm üzüme baka baka  kararır' sözü tam bu üzüz için söylenmiş olmalı. Tam olarak olgunlaştığında, buğulu siyah renkli olmaktadır.  Eylül ayından itibaren yenmeye  başlar, güzel kokulu, çekirdekli ve kalın kabukludur. Tadı çileği andırdığı için 'çilek üzümü' de denir.

Melez bir türdür ( Vitis labrusca ile Vitis vinifera türlerinin melezidir. ). Değişik bir aroması ve yetişme şekli vardır. Daha çok ağaçlara sardırılarak yetiştirilir. Bunun için çoğu zaman, Doğu Karadeniz bölgesinde  yaygın  olan kızıl ağaçlardan  ( yaykın ) yararlanılır.  Sofralık olarak tüketildiği gibi pekmez, nardek ve samaksa ( Giresun'a özgü bir tatlı olup pekmez / yaş üzüm ve mısır unundan yapılır.) yapılarak da değerlendirilmektedir.
Kurtuluş savaşından sonra; Ermeni ve Rum ahalinin bölgeyi terk etmesiyle, şarap yerine daha çok   pekmez yapılarak değerlendirilmeye  başlanmıştır.

Yapılan araştırmalar; isabella üzümünün kanser ve kalp hastalıklarına karşı diğer siyah üzüm tür ve çeşitlerinden daha iyi geldiğini ortaya koymuştur. Bu nedenle isabella üzümünün Karadeniz bölgesinde yetiştirilmesi ve  tüketilmesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından da desteklenmektedir.

Üç yıl kadar önce, Karadeniz Bölgesi'nden getirerek Seferihisar'daki  bahçeme diktiğim isabella üzümü  bu yıl ilk defa meyve verdi. Taneleri biraz küçük ama daha tatlı oldu. Bu vesile ile;  Karadeniz Bölgemiz dışında  fazla tanınmayan bu üzümü  tanıtmak istedim.

( Not: Bu üzümü merak edip de yetiştirmek isteyenler,  bahçemden asma çubuğu alabilir.
Bahçeköy Sitesi / Seferihisar )

İsabella ya da izabella ( Vitis labrusca ).
Kokulu üzüm, çilek üzüm, İsabella  ( Vitis labrusca )
'Üzüm üzüme baka baka kararır', diye boşuna dememişler.
Tam olgunlaşmış hali

11 yorum:

  1. Çok güzel görünüyorlar, burayı sevdiği belli. Sizden görüp yetiştirmek isteyenler çoğalmasını sağlayacak.

    YanıtlaSil
  2. DUYURU
    Bloglardan Seçmeler 24 Kasın 2010 günü ÖĞRETMENLER GÜNÜ özel sayısı olarak yayınlanacaktır.

    Katkı sağlamak isteyenler, öğretmenlerimizle ilgili her türlü yazı ya da başka çalışmalarını
    29 Ekim 2010 gününe kadar Bloglardan Seçmeler'e gönderebilirler.

    İlgi göstereceğinizi umuyorum.

    Sevgi ve saygılarımla

    Sabahattin Gencal

    YanıtlaSil
  3. PREZADO AMIGO OBRIGADO PELA VISITA E COMENTÁRIO AO MEU BLOG.PASSO PARA LHE DEIXA UM ABRAÇO.

    YanıtlaSil
  4. İnternette gezinirken sitenize rastladım gerçekten çok açıklayıcı bilgiler vermişsiniz. Dell dizüstü servisleri ekibimiz olarak çalışmalarınızda başarılar dileriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dell dizüstü bilgisayarı ekibine güzel yorumları için teşekkür eder,iyi çalışmalar dilerim.

      Sil
  5. İzmirde oturuyorum bende bu üzümden yetiştirmek istiyorum size nasıl ulaşabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size kızımla bu üzüm çubuğundan gönderiyorum,şimdi tam dikme zamanı Pazartesi günü aşağıdaki adrese uğrayarak alabilirsiniz.Selamlar.
      288/6 sokak.no:10 Daire 2 TAYANÇ Apt A Blok BAYRAKLI ( Adliye Ekbina Bitişiği ) Telefon: 486 1333

      Sil
    2. Adresi silin isterseniz ben yarın verdiğiniz telefonla iletişime geçeceğim çok teşekkür ederim umarım sizin gibi güzel üzümler yetiştirebilirim. Selamlar

      Sil
    3. Bende güzel üzümleriniz olmasını dilerm..Adres işyeri ( Avukatlık Bürosu ),bilinmesinde bir sakınca yok.Selamlar.

      Sil
  6. Çubukları aldım umarım bende 3 yıl sonra sizin gibi üzümlere sahip olurum ve sizleri anarım. Çok teşekkür ederim beni çocukluğumun üzümlerine kavuşturacağınız için...

    YanıtlaSil
  7. Benim gibi sizde Karadenizlisiniz sanırım,sonbaharda uğrarsanız, bahçemi görür, hemde üzüm yer tanışırız..Selamlar.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.