8 Ekim 2010

KADİFE ÇİÇEKLERİ ( Tagetes )

Kadife çiçeği / Hint karanfili  ( Tagetes patula )
  
Kadife çiçeği ( tagetes ),  papatyagiller (asteraceae ) familyasından otsu bir  bitki  cinsidir. Anavatanı Meksika'dır.  Bütün dünyada yetiştirilen yaygın  bir süs bitkisidir. Yurdumuzda  'Hint karanfili', 'Çıtlık' da denmektedir.

Elli  kadar türü vardır,  en çok Tagetes patula ve Tagetes erecta türleri ve çeşitleri süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Açık sarı ile turuncu arasında yalınkat ve katmerli çiçek açarlar. Çok fazla kültürü yetiştirilmiştir. 
Tagetes patula'nın çiçeği  karanfile çok benzer. Bu nedenle kadife çiçeğinin bu türüne  'hint karanfili' de denmektedir, çiçekleri  küçük  ve keskin kokuludur, 20 - 40 cm. kadar büyür.  Bir adı da Fransız kadife çiçeği'dir.  


Afrika kadife çiçeği / Meksika kadife çiçeği ( Tagetes erecta )

Tagetes erecta ise, sarı ve turuncu renklerde, ponpon şeklinde büyük  çiçekler açar. Afrika kadife çiçeği, Meksika kadife çiçeği, Aztek kadife çiçeği olarak tanınır. 

Kadife çiçeği ( tagetes ) sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir, güneşli ya da yarı gölge yerleri ve organik madde bkımından zengin,  nemli toprakları sever, soğuktan etkilenir. Fazla bakım istemez, ilkbahardan kışa kadar  çiçek açar. 
Daha çok bahçelere dikilir, saksı çiçeği olarak da yetiştirilir.  Keskin kokusundan dolayı, bahçelere sebzeleri zararlılardan korumak için de dikilmektedir. Kadife çiçekleri kesme çiçek olarak da kullanılır. Zehirsiz olduğundan çiçekleri salatalara katılır, kurutularak baharat olarak kullanılır. 
 Kadife çiçekleri ( tagetes ) tohumdan üretilir.

Bir tür kadife çiçeği ( Kokarot - Tagetes minuta ).

Afrika kadife çiçeği ya da Meksika kadife çiçeği ( Tagetes erecta ).

Afrika kadife çiçeği ya da Meksika kadife çiçeği ( Tagetes erecta ).

Hint karanfili ya da fransız kadife çiçeği ( Tagetes patula ).

Hint karanfili ( Tagetes patula ).

Kadife çiçeği ( Tagetes patula )

Hint karanfili de denilen kadife çiçeği 

Büyük çiçekli kadife çiçeği, Afrika kadife çiçeği  ( Tagetes erecta )

Büyük çiçekli kadife çiçeği ( Tagetes erecta )

Bir adı da afrika kadife çiçeği olan büyük çiçekli / başlı  kadife çiçeği
.
                                           Kadife Çiçeği Ayda Yetişir mi?

Ülkeler aya bayraklarını dikmekle ( koloni kurmak için  ) uğraşırken, bilim adamları da ayda bitki yetiştirmeye hazırlanmaktadır. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Ay yüzeyine çok benzeyen bir toprakta 'KADİFE ÇİÇEĞİ' yetiştirmeyi başardıklarını açıklamıştır. Ancak bitkilerin ayda  yetişmesi için su ve karbondioksit  de   gerekmektedir.

( Bu yayın son olarak 01. 11. 2020 ntarihinde güncellenmiştir. ).

2 yorum:

  1. Ben de bu çiçeğin kendine has kokusuna bayılırım. Hava olmadan ay yüzeyine bu kokuyu dağıtmanın da bir yolunu bulmaları gerekecek:)

    YanıtlaSil
  2. hakikaten cok vefakar bir cicek, kolay yetisiyor dona kadar cicek acmaya devam ediyor, bostanlarda sebzeleri koruyor rengi, kokusu guzel daha ne yapsin gitsin ayda mi yetissin onu bile yapacak yakinda sanirim:)

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.