21 Kasım 2010

BİTKİLER DE ALDANIR

21.11.2010  Bahçeköy / Seferihisar
Bahçemdeki bu elma ağacı kasım ayında çiçek açarak görenleri şaşırdı. Bu durum ekosistemden kaynaklanmaktadır ve bitkileri  olumsuz etkilemektedir.

                                                   BİYOLOJİK  SAAT NEDİR?

Bitkiler de diğer canlılar gibi zamana bağlı olarak hareket etmektedirler. Yani bitkilerde  neyi ne zaman yapacaklarını bilen bir mekanizma vardır. Biyolojik saat adı verilen bu algılama sistemi güneş ışığı ile çalışır.
Bitkiler biyolojik saatleri sayesinde mevsimleri tanıyıp, ne zaman çiçek açacaklarını, polen salgılayacaklarını bilirler.

İnsan ve hayvanlarda,  hipofiz bezi 'biyolojik saat' görevini yapmaktadır.  Bitkilerde ise bu görevin hangi organ  tarafından ve nasıl yerine getirildiği bilim adamları tarafından araştırılmaktadır.

Biyolojik saatin doğruyu göstermesi için,  ekosistemin ( Canlı topluluklarını ve bunların içinde yaşadıkları ortamı kapsayan bütün. )  bozulmaması gerekir. Ekosistemin bozulması, başta iklim olmak üzere bir çok bakımdan çevreyi olumsuz etkiler.

8 yorum:

  1. bu sene sonbaharda bir cok ilkbaharda acan bitkinin ayni yogunlukta olmasa da cicek verdigini kesfettim ilginc bi durum yazin cok sicaklari gecince kendini gene ilk baharda mi zannediyor acaba:)

    YanıtlaSil
  2. Ekosistemi bozmaya devam ettikçe bitkileri daha çok aldatacağız.

    YanıtlaSil
  3. Ödülünüz var ,sayfama uğrarsanız alabilirsiniz ,selamlar.

    YanıtlaSil
  4. Beste,Ekosistemde meydana gelen değişiklikler bitkilerin algılamalarının da bozulmasına yol açıyor sanırım.

    Sarkaç,Maalesef ekosistemi en çok biz insanlar bozuyoruz.

    Hatsumomo,Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Değerli Öğretmenimiz, (özellikle Botanik Park Okulundan öğrenciniz Sarkaç olarak) öğretmenler gününüzü kutluyorum.

    YanıtlaSil
  6. Değerli Sarkaç,
    Böyle bir mesaj benim için güzel bir sürpriz oldu.Çok teşekkür ederim.
    Öğrenmek,öğretmek,paylaşmak ne güzel.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar,

    Profil resminizdeki kayıtlarınızdan bloğunuza ulaşamadım ama, bloglar arası sayfalarda araştırırken nihayet blog sayfanıza ulaşabildim. Güzel bir konuda ve ara yüzü enfes ve de kullanışlı güzel bir bloğunuzun olduğunu söyleyebilirim. Bitkiler üzerine araştırma ve inceleme yapmanız da harika bir hobi.

    Tekrar görüşmek üzere, hoşaçakalın!

    YanıtlaSil
  8. Hoş geldiniz Recep Bey,
    Kısıtlı imkanlarımla bahçemde yetiştirebildiğim bitkileri birazda hikayelendirerek tanıtmaya çalışıyorum.Gittikçe azalan ormanlarımızın korunması,doğanın için bitki sevgisinin önemli olduğunu düşünüyorum.Selamlar.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.