1 Kasım 2010

YER KİRAZI ( Altın çilek )

Yer kirazı bitkisi  ( Altın çilek )
İsmi konusunda kargaşa yaşanan  yer kirazı   ( physais ), altın çilek ( golden berry ), inka eriği, güveyfeneri  gibi değişik adlarda tanınmaktadır.  Çok sayıda türü olan bu meyve patlıcangiller ( solanaceae ) familyasından olup  anavatanı Güney Amerika'dır. Yurdumuzda da yabani olarak bazı türleri yetişmektedir. Ancak bunlardan bazıları  zehirli olduğu için kesinlikle yenilmemesi gerekmektedir.

Aslında çok yıllık otsu bir bitki olan yer kirazı kışın donduğu için daha çok tek yıllık olarak yetiştirilmektedir.Toprak konusunda seçici olmayıp gölge ve nemli yerler sever. Çok kırılgan olduğundan dolayı domates gibi destek istemektedir.
Türkiye'nin iklimi yer kirazı yetiştirmeye oldukça  uygundur. Bu nedenle gittikçe değeri artan bu meyvenin bazı yörelerde  alternatif ürün olacağı sanılmaktadır.

Yer kirazının  en çok "physais peruviana"  türü yetiştirilmektedir.Yer kirazı,kapalı bir torba içinde olur, kiraza benzer, altın sarısı ve turuncu renklidir, kendine has bir kokusu ve mayhoş bir tadı vardır. Yabani olarak yetişenler ( physalis alkekengi )  kırmızı renkli olur.

Yer kirazı, taze ve kurutularak yendiği gibi, reçeli, salatası da yapılmaktadır. Ancak onu asıl popüler yapan; vücuda tokluk hissi verdiğinden dolayı daha çok  diyet olarak kullanılmasından ileri gelmektedir.

Yer kirazı tohumdan üretilmektedir, yetiştirilmesi çok kolaydır, fazla bakım istemez.

Olgunlaşmamış yer kirazı
Yer Kirazı çiçeği
Olgunlaşmış yer kirazları ( Yabani türlerinin kesesi kırmızı renkli dir. )
Altın çilek ( physais peruviana  )




2 yorum:

  1. Son zamanlarda yer kirazının adını çok duydum ama hiç görmemiştim. Doğal olarak da yetişiyorsa böyle yaprakları olan bitkilere daha bir dikkatle bakacağım.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Sarkaç,
    Özellikle Karadeniz bölgesinde dere kenarlarında,ormanlarda bu bitki doğal olarak yetişiyor.

    YanıtlaSil