8 Haziran 2010

KANA ÇİÇEĞİ ( Canna )

Kana çiçeği ( Canna x genaralis  )

Kana ya da kanna ( canna ), kanagiller ( cannaceae ) familyasından, çok yıllık, rizomlu ( köksap ) ve otsu  bir bitki cinsidir. Amerika kıtasının tropikal ve suptropikal iklim görülen yerlerinde doğal olarak yetişir. 50  kadar türü vardır. Canna x genaralis  ve bir çok hibriti bütün dünyada  süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Küçük çiçekliler  ve orkide çiçekliler ( İtalyan kana çiçeği ) olmak üzere  iki gruba ayrılır. 
Kana çiçeğinin  tohumları sert ve  tespih tanesi şeklindedir.  Tesbih başlığı ( imame ) yapımında kullanılır.  Bu nedenle   halk  arasında 'tesbih çiçeği' denir. 

Kana ( canna ), eski Yunanca'da 'kamış' anlamına gelmektedir. Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir.  Yurdumuzun Akdeniz iklimi görülen kıyı kısımlarında, park ve bahçelerde  süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bitkinin rizomları yenebilir  ve nişasta elde etmek için kullanılır: Tohumlarndan boya elde edilir. Tıbi bir bitkidir. 

Mor yapraklı kana ( canna x genaralis ) çiçeği. 

Kana çiçeğinin gövdesi kamış şeklindedir, yaprakları muz yaprağına benzer. Bazı çeşitlerinin yaprakları desenli ve renklidir.
Mayıs- ekim ayları arasında  kırmızı, sarı, turuncu, alacalı, noktalı renklerde gösterişli   çiçek  açar. Her gövde bir kez çiçek verir, bu nedenle tohum elde edilmek istenmiyorsa çiçek açtıktan sonra kesilerek  yeni sürgünlerin  vermesi sağlanır. 

Kana,  güneşli, sulak ( bataklık ) yerleri ve humuslu toprakları  sever. Soğuğa karşı hassatır, bu nedenle don olayı görülen yerlerde yumruları sökülerek  korunmalıdır.
Kana çiçeği daha çok  kök yumrularıyla ( rizom ) üretilir, tohumdan üretmek daha zordur ve gec çiçek verir.

Kana çiçekleri ( Canna ): 
Kaba / Tespih çiçeği ( Canna x generalis ) 

Kana ya da kanna çiçeği ( Canna x generalis )

Kırmızı noktalı kana çiçeği
Yaprakları mor renkli kana çiçeği
Bir adı da tesbih çiçeği olan kana çiçeği
Kırmızı renkli kana çiçeği ( Canna x genaralis )
Kana çiçeği  ( Canna x generalis )
Kana çiçeği ve Tohum kapsülü
Tespih şeklindeki kana çiçeği tohumları
Sarı çiçekli kana 

Kana çiçeği ( Canna indica )
( Bu yayın son olarak 20. 07. 2022 tarihinde güncellenmiştir: )

4 yorum:

  1. Bu çiçeğin sarı kırmızı olanı yok mu?

    YanıtlaSil
  2. Mrb kırmızı noktalı kana çiçeği nerede ve nasıl temin edebilirim tşk ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu bey,bu çiçeğin bende hiç unutamadığım kötü bir anısı var. Bu çiçeği bir evin kapısında görünce sizin gibi ilgimi çekmişti, rengi çok hoştu, fotoğrafını çekerken sahibini de görünce; gayri ihtiyari küçük bir kök rica etmiştim.Yüzüme bile bakmayan bu adamın; 'çiçekciye' diye beni azarlamasını hala unutamadım.
      Kana çiçeğinin bu türüne Hint kanası ( canna indica ) deniyor.Goole'e yazarsanız belki bulabilirsiniz.Sevgiyle kalınız.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.