28 Nisan 2010

ENGİNAR

Geçen yıl diktiğim enginarlar

Posted by PicasaMineral bakımından en zengin sebzelerden biri olan enginar ( Cynara scolymus ) papatyagiller ( Asteraceae ) familyasından olup  çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz ülkeleri ve Kıbrıs olan bu bitki eski çağlardan beri sebze olarak yenmektedir. Yabanı olarak da yetişir.
Antioksidan özellikleri olan enginar toksik maddeleri vücuttan atar.Karaciğerin en büyük dostudur.Özellikle dolması yapılarak yenir.

Bir kış sebzesi olan enginar ılıman iklimleri sever,fazla sıcak ve soğuğu sevmez. Yurdumuzun Akdeniz iklimi görülen Ege,Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Enginarın yazın kuruyan yaprakları sonbahar ve kışın tekrar çıkar. İlkbaharda gövde üzerinde oluşan iri ve yuvarlak çiçek tomurcukları açmadan  toplanır ve yenir.Toplanmazsa mor renkli bir çiçek açar.
Enginar tohumdan ve  daha çok kökten ayırma ile üretilir.

Enginar tarlası
Enginar çiçeği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder