4 Nisan 2010

KARAYEMİŞ AĞACI

Karayemiş ağacı ve meyvesi ( Laurocerasus officinalis ) 
Halk arasında 'taflan' olarak da bilinen  karayemiş ( Laurocerasus officinalis ya da prunus laurocerasus ), gülgiller ( rosaceae ) familyasından, herdem yeşil,  beyaz çiçekli ve 7 - 8 metre boylarında küçük  bir ağaçtır. Laz kirazı, gürcü kirazı ve tanal gibi  adlarla da bilinir. Türkiye, Kafkaslar, İran ve Balkanlarda doğal olarak yetişir. Salkımı halindeki meyveleri yuvarlak, uzunca ve tek tohumludur.  Önce yeşil, daha sonra  kırmızı olan meyvesi  tam olgunlaştığında siyah bir renk alır. Taze olarak yendiği gibi, turşu  da olur, buruk bir tadı vardır. 
Ayrıca tıbbi bir bitkidir, şeker hastalığına iyi gelir.

Karayemiş meyvesi üzüm salkımı şeklinde olur.
 
Karayemiş,  Karadeniz  ve Marmara  bölgesi  ormanlarda doğal olarak da  yetişir. Meyveleri, kültür çeşitlerine göre  daha küçük ve lezzetsizdir. Kuşlar  için önemli bir besin kaynağı oluşturur.  Ormanların gelişmesini engellediği için kesilerek odun edilir. 
Karayemiş ağacının  yaprakları kauçuk ağacına benzer, iri,  koyu  yeşil renkli ve gösterişlidir. İlkbaharda çiçek açar. Çiçekler beyaz renklidir, 10 - 12 cm. büyüklüğünde  dik, salkım halinde kurul oluşturur. Park ve bahçelerde  süs bitkisi olarak da yetiştirilir. 

Karayemiş ağacı ( Prunus laurocerasus )

Karayemiş meyvesinin tam olmadan önceki hali.

Karayemiş ağacı meyvesi
Karayemiş, humusça zengin nemli toprakları ve gölge yerleri sever. Fazla sıcak ve soğuktan olumsuz etkilenir. Tohumla ve  çelikle üretilir.

Bu yıl, karayemiş ağacım ilk defa  çiçek açtı. 

Karayemiş, halk arasında taflan, laz üzümü
 gibi adlarla da bilinmektedir.

Karayemiş ağacı,  çiçeği

Karayemiş ağacı  ve çiçeği
 ( Prunus laurocerasus ya da Laurocerasus officinalis )

Olgunlaşmış karayemiş meyvesi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.