20 Nisan 2010

ADA ÇAYI BİTKİSİ ( Salvia )

Ada çayı ve  çiçeği  / kültür formu  ( Salvia officinalis )
Ada çayı ( salvia ),  insanların çok eski çağlardan  beri  yararlandıkları otsu  bir bitki cinsidir. Ballıbabagiller ( lammiaceae ) familyasındandır, çok fazla türü vardır. Menekşe rengindeki  çiçekleri ve yaprakları güzel kokuludur.  Bazı türleri kırlarda yabani olaraktan yetişmektedir ( Salvia pratensis, salvia verbenaca... vs. ).
Yine bazı ada çayı türleri ( salvia microphylla )  süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Süs ada çayı ( Salvia microphylla ),
çalı formunda olup yapraklarını dökmez.
Şifalı bir bitki olan ada çayı  bir çok hastalığa da iyi gelmektedir, güçlü  bir antiseptiktir. Eskiden yılan sokmalarına karşı kullanılmıştır.
Eski bir dizede;  'Eğer dikmişsen ada çayını bahçeye, ne gerek var ölmeye.' denmektedir.

Dikkat; ada çayını iki dakikadan fazla kaynatmak zararlıdır.

Ada çayı kurutularak özellikle et yemeklerine koku ve lezzet vermek için kullanılmaktadır.

Yurdumuzun Batı  ve Akdeniz bölgelerinde yetişen ada çayı soğuğa karşı hassatır.
Ada çayı dökülen tohumlarından kendiliğinden biter, ayrıca çelikle de  üretilir.

Bir efsaneye göre; Meryem Ana çocuğu İsa ile  Herodes'un ( Yahudi kralı ) zulmünden kaçarken, ada çayı onu yaprakları ile korumuştur. Bu nedenle Meryem Ana, onun  insanların vazgeçemeyeceği şifalı bir bitki olmasını sağlamıştır. Bu yüzden  ada çayına halk arasında  ' Meryemiye ' de denir.

Ada çayı

Bir adı da elmakekiği olan yabani ada çayı ( Salvia verbenaca )
Yabani ada çayı
Ada çayı, ballıbabagiller familyasından bir bitki olup menekşe renkli
 ve güzel kokulu çiçekler açar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder