21 Nisan 2010

FIRÇA ÇALISI ÇİÇEĞİ / KALLİSTEMON

Fırça çalısı çiçeği ( Callistemon citrinus ) 

Çiçekleri şişe fırçasına benzediği için 'fırça çiçeği' ya da 'fırça çalısı çiçeği' denilen 'calistemon', mersingiller ( Myrtaceae )  familyasından, çok yıllık, çalı, bazende ağaç  formlu bir bitki cinsidir.  Cins adından ( callistemon )  dolayı  genel olarak   'kallistemon' denir.  26  türü vardır.  Herdem yeşildir, ılıman iklimlerde yetişir, yavaş büyür, dalları sarkık formludur. 
Yurdumuzda Callistemon citrinus, süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Avustralya'ya da doğal olarak yetişir. 
Callistemon citrinus ( Ya da  Melaleuca citrina ), yılda iki defa, sürgünlerinin ucunda silindir şeklinde kırmızı renkli çiçek açar. Az da olsa beyaz, pembe, sarı hatta  yeşil renklerde çiçek açan  çeşitleri de  vardır. Meyveler odunsu olup uzun süre dalların üzerinde kalır, içinde çok fazla tohum bulunur. Kuşlar için  önemli bir besin kaynağıdır, çiçekleri arı ve böcekleri kendine çeker. Yaprakları ezilince limon gibi kokar, bu nedenle 'limon at kuyruğu' da denir. 

Fırça çiçeği kuraklığa oldukca dayanıklı bir bitkidir, soğuğa karşı ise kısmen dayanıklıdır ( en fazla - 10 dereceye dayanır ). Ilıman iklim görülen güneşli ya da hafif gölge  yerleri ve nemli, geçirimli, gübreli  toprakları sever,  kuraklığa dayanıklıdır. Kıyı bölgelerimizde park ve bahçelerde yetiştirilir, peyzaj bitkisidir. Balkon ve teraslarda, büyük saksılarda  yetiştirilir. Fazla bakım istemez,  budanarak  form verilebilir.  Tohumla ve çelikle üretilir.

Fırça çalısı çiçekleri ( Callistemon citrinus / Melaleuca citrina ): 

Fırça çalısı çiçeği ( Callistemon citrinus )

Fırça çalısı çiçeği ( Callistemon citrinus / Melaleuca citrina  )

Fırça çalısı ya da kallistemon çiçeği 

Fırça çalısı ( Callstemon citrinus ).

Fırça çiçeği ve  dala yapışık tohumları

Fırça çalısı çiçeği ve açmaya hazırlanan çiçek tomurcukları. 

Pembe çiçekli fırça çalısı çiçeği 

Fırça çalısı ağacı ( Callistemon citrinus )
 
Fırça çalısı ( Callistemon citrinus ). ve odunsu meyveleri


( Not: Bu yayın son olarak 08. 04. 2023 tarihinde güncellenmiştir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.