18 Temmuz 2010

GERBERA ÇİÇEĞİ

Gerbera çiçeği ( Gerbera jamesonii )
Gerbera ya da jerbera ( Gerbera jamesonii ), papatyagiller ( Asteraceae ) familyasından, çok yıllık ve  otsu bir süs bitkidir. Anavatanı Güney Afrika'dır. Bütün Dünyada, daha  çok kesme çiçek olarak yetiştirilmektedir. Park ve bahçelere de dikilmektedir.   Otuz kadar doğal  ve  çok sayıda melez türü bulunmaktadır.

Gerbera, ilkbahar ve yazın papatya şeklinde, yalın kat, katmerli, kırmızı, beyaz, pembe, sarı renklerde uzun saplı ve çok gösterişli çiçekler açar. Basit yapraklıdır.
Güneş ve ışık gerbera için çok önemlidir, sıcağı sever.Toprağının verimli,  geçirimli, nemli ve gevşek olması gerekir. Donlara karşı duyarlıdır. Çok fazla sulama köklerine zarar verir.

Gerbera, daha çok  kökten ayrılan yavrularından çoğaltılmaktadır, kendini döllemediği için tohumdan üretilenler melez olur.Yetiştirilmesi kolay bir çiçektir, fazla bakım istemez.

Gerbera çiçeği
Kırmızı renkli gerbera çiçeği
Beyaz ve sarı renkli gerbera çiçekleri

1 yorum:

  1. En sevdiğim çiçeklerden biri. Ama güzelliği etrafında çıkmış yabani semizotlarının varlığını gölgelemiyor. Biri gözümüze diğeri damağımıza hitap eden iki güzellik.
    Bahçenize sağlık!

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.