25 Temmuz 2010

YALANCI SÜS BİBERİ / KUDÜS KİRAZI

Yalancı süs biberi ya da Kudüs kirazı
( Solanum pseudocapsicum )
Kudüs kirazı ya da  yalancı  süs biberi domates, biber, patlıcan, patates gibi çok sayıda sebzeninin de içinde yer aldığı  patlıcangiller ( solanaceae ) familyasındandır. Ancak hafif zehirli olduğu için  yenmez, sadece süs bitkisi olarak yetiştirilir. Çiçekleri ve yaprakları bibere benzediği için yalancı süs biberi de denir. Bir adı da herdemtaze dir. Anavatanı Güney Amerika'dır ( Peru, Ekvator ). Dolayısıyla, Avrupa'nın bu bitkiyle tanışması Amerika kıtasının keşfinden ( 1492 ) sonra olmuştur.

Süs biberlerinin değişik renk ve şekillerde çok sayıda çeşidi vardır. Diğer biberler gibi yenirler ve hepsi de  'Capsicum annuucum' türünün varyeteleridir. Yalancı süs biberi ( Herdemtaze, Kudüs kirazı )  ise; biber cinsiden ( capsicum )  değildir  ve yukarıda belirttiğim gibi  zehirli olduğu için  biber olarak kullanılmaz. 

Yalancı süs biberi ( Solanum pseudocapsicum ya da Solanum capsicastrum ), çok yıllık ve yarı çalı formlu, otsu bir bitkidir. 10 yıl kadar yaşıyabilir ve budanarak istenen form verilebilir.  Kışın da yapraklarını dökmez, her zaman  yeşildir. Turuncu renkli, çeri ( cherry ) domatesi şeklindeki  meyveleri uzun süre bitki üzerinde kalır ve oldukca  dekoratifdir, bu nedenle süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bazı çeşitlerinin meyveleri beyaz renklidir.  Çiçekleri ise  küçük ve gösterişsizdir.

Kudüs kirazı,  hem bahçede hemde saksıda yetişir. Ev içnde yetiştiriliyorsa,  saksı çocukların ulaşamayacağı bir yere konmalıdır.

Kudüs kirazı, fazla soğuklardan korunursa ağaçsı bir özellik kazanarak uzun yıllar yaşar. Nemli, humusça zengin  toprakları  ve yarıgölge yerleri sever. Tohumdan üretilir, fazla bakım istemez.

İngilizce adı 'Jerusalem cherry / Kudüs kiraz' olan bu bitkinin, İsrail ve Kudüs   ile bir ilgisi yoktur.

Kudüs kirazının turuncu renkli meyveleri çok dekoratif olup
 uzun bir süre bitki üzerinde kalır.
Kudüs kirazının yıldız şeklindeki beyaz çiçekleri küçük ve gösterişsizdir.
Kudüs kirazı, hem bahçede, hemde saksıda yetişmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.