23 Aralık 2010

ERGUVAN AĞACI


Erguvan ağacı / çiçeği 
( Cercis siliquastrum ) 
Cercis siliquastrum, Türkce adı ile erguvan ağacı  baklagiller familyasından, en fazla 10 m. kadar boylanan, kışın yapraklarını döken, pembe çiçekli küçük bir ağaçtır. Bazı yörelerde deliboynuz, zazalak, gelin yemişi, yemişen ağacı gibi gibi adlarla da bilinir. İstanbul Boğazı ile  özdeşmiştir. Bursa şehrimizin de simgesidir. Bizansın ve hıristiyanlığın sembollerindendir. Erguvan rengi Bizans hükümdarlarının kıyafetlerinde kullanılırdı.  Zenginlik ve güc belirtir.  
Anavatanı Türkiye, Güney Avrupa ve Batı Asya'dır. 

Çiçeklerini ilkbaharda, gövde üzerinde, toplu halde ve yapraklardan önce açar. Pembe - mor renklidir ( Cercis siliquastrum Alba çeşidi beyaz çiçek açar ). Yapraklar yuvarlak, böbrek şeklindedir. Güneşli yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklıdır. Akdeniz bölgesine özgüdür.   Geçirimli, nemli,  taşlı, kireçli toprakları sever. Makiliklerde ve ormanlarda doğal olarak yetişir. Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Tohumla, çelikle ve kökten bölerek çoğaltılır. Tohumların ekilmeden önce kısa bir süre sıcak tutulması gerekir. 
Erguvan ağacı / meyve ( Cercis siliquastrum ) 
Efsaneye göre erguvan ağacının daha önce beyaz renkli olan çiçekleri, İsa peygambere ihanet eden Yahuva kendini bu ağaca asınca utancından çiçekleri pembe olmuştur ( Mitoloji ). 
Erguvan ağacı ( Cercis siliquastrum ) 
Erguvan ağacı bütün baklagiller gibi köklerinde azot toplayarak toprağın verimini artırır. Çiçekleri çiğ ve pişirilerek yenir. 
Erguvan ağacı ( Cercis siliquastrum 

Erguvan ağacı ( Cercis siliquastrum ) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.