2 Mayıs 2010

HERCAİ ÇİÇEĞİ İLE KARDELEN ÇİÇEĞİNİN AŞKI

Hercai menekşe / doğal  ( Viola tricolor )

Efsaneye göre;  bir zamanlar birbirini çok seven  ve kıskanan iki kır çiçeği varmış. Bu çiçekler birbirlerini o kadar çok seviyormuş ki, arkadaşları  görmesin diye çiçeklerini kışın  açmaya karar vermişler.
Ancak, kış geldiğinde çiçeklerden biri verdiği sözü tutmamış, çiçeklerini  açmak için her zaman ki gibi  baharın gelmesini, karların erimesini beklemeye başlamış. Diğeri  ise,  canı pahasına, karların arasından  çiçeklerini açmış. Ancak sevgilisini göremeyince  aldattığını anlamış, üzüntüsünden boynu bükülmüş. Sevgilisi ile bir daha karşılaşmamak için de,  bundan sonra çiçeklerini hep kışın açmış.
Bu nedenle ona arkadaşları 'KARDELEN'* adını vermişler. Verdiği sözü tutmayan arkadaşlarına  ise, 'HERCAİ' * ( hercai menekşe'ye kısaca hercai çiçeği denir. ) diyerek alay etmişler.

Kıssadan hisse : Siz siz olun sevgilinize yalan konuşarak hercai çiçeğinin  durumuna düşmeyiniz, yalan konuşanın  aslında kendini aldattığını unutmayınız.

A. Kadir Bekçi

Hikayemizin kahramanlarından kardelen çiçeği ( galanthus )

*Kardelen : Nergisgiller ( amaryllidaceae ) familyasının 'galanthus' cinsiden  bitkilere genel olarak kardelen denir.  Yurdumuzda doğal olarak yetişen 14 türü bulunmaktadır, soğanlı ve beyaz çiçeklidirler. Süs bitkisi olmasının yanında bazı türleri tıbbi amaçla da kullanılmakta ve yurt dışına satılmaktadır.

*Hercai :  Sevdiğine ihanet eden,  aldatan, vefasız. Sözünü tutmayan, hiçbir şeyde karalı olmayan, gelgeç.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.