22 Aralık 2010

SİZ HİÇ ÇARKIFELEK YEDİNİZ Mİ? ( Passiflora )



Çarkıfelek bitkisi ve meyveleri ( passiflora caerulea )
Çarkıfelek ( possiflora ), passifloraceae ( Çarkıfelekgiller ) familyasını oluşturab 16 bitki cinsinden biridir. Genel olarak herdem yeşil, çok yıllık, asma ya da sarmaşık formundadırlar, 567 türü vardır. Anavatanı Güney Amerika'dır. Bazı türlerin  meyveleri yendiği için tarımı yapılmaktadır. Çiçeklerinin şeklinden dolayı, yurdumuzda çarkıfelek denir. Ayrıca saat çiçeği, fırıldak çiçeği de denmektedir (vikipedi ).

Çarkıfelek ( passiflora ), yurdumuzda daha çok gösterişli çiçekleri nedeiyle  süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Tropikal iklimlerde yetişen passiflora,  güneşli yerleri ve nemli toprakları sevmektedir.  Çelikle ve tohumdan üretilmektedir.

Geçen yıl çiçek amacı ile bahçeme  diktiğim mavi çiçekli çarkıfelek ( passiflora caerulea ),  bu yıl meyve de   vererek sürpriz yaptı. Turuncu renkli, pimpon topu gibi bir şey,  nar gibi çekirdekleri  yeniyormuş. Ayrıca meyve suyu, kokteyl, tatlı ve dondurma yapımında da kullanılmaktaymış.

Ben yemedim ne olur ne olmaz diye, eşime de yememesini söylememe  rağmen tadını merak edip yedi. Ancak yorum yapamadı. 
Avrupa'da lüks lokantalarda 'mutluluk meyvesi' olarak takdim edilen çarkıfelek, anlayacağınız bizim için hala bir muamma olarak duruyor.  Hani 'Eşek hoşaftan ne anlar' diye bir söz vardır ya,  bizimki de o misal.

Mavi çarkıfelek çiçeği
Olgunlaşmış çarkıfelek meyvesi
Çarkıfelek (  passiflora caerulea )
Bir adı da saat çiçeği olan passiflora .
Çarkıfelek meyvesinin nar gibi sulu olan  tohumları yenmektedir.

9 yorum:

  1. Aşk olsun baba, ne demek "eşek hoşaftan ne anlar" anne duydun muuuuuuuuu? Bu arada bozulmadan muhafaza edilebiliyorsa ben çok merak ettim meşhur PASSİON FRUİT (Passiflora )'i Ulaş'la bana ayırınız birer tane

    YanıtlaSil
  2. Kimseyi kastetmedim,bilmediğimiz bir şey demek istedim.Çok var,bir kısmı daha olmamış.Siz çarkıfeleği boş verinde kayısı ve erik yemeye gelin.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. merhaba bu bitkinin bana latincesini öğrene bilirmisiniz.Bende süs bitkileri satıyorum izmirde.teşekürler

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Cokda pahali o egzotik meyve burada. kivi gibi uyum sagladi bizim iklime demekki:) ne sanslisiniz.

    YanıtlaSil
  6. Değerli Beste,Çarkıfelek ülkemizde çiçek olarak yetiştiriliyor,meyvesinin yendiğini çoğu kimse bilmiyor.Türkiye'den selamlar.


    Özür;Daha önce yayınlanmış olan bu yazım,teknik bir hatadan dolayı yeniden yayınlanmıştır.

    YanıtlaSil
  7. kadir bey ben 3 senedir pasiflora yetiştiriyorum tekirdağda.fakat çok sayıda çiçek yapmasına rağmen hala meyve alamadım.önerilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başta bu konularda uzman olmadığımı belirteyim.
      Bildiğim kadarıyla passiflora ( çarkıfelek ) erselik çiçekli bir bitki ( erkek ve dişi organ ayni çiçek üzerindedir. ) bu nedenle tozlaşma sorunu olamaz. Bu durumda meyve tutmamasının nedenini sıcaklık,rüzgar,bakı,yağmur.....gibi ekolojik faktörlerden kaynaklanmış olabilir.Tabi bu konuda kesin cevap vermek için bir uzmanın inceleme yapması gerekir.
      Benim tavsiyem yerini değiştirerek şansınızı denemeniz.Belki yeni konumu ile dış etkenler değişeceğinden meyve tutabilir.İyi günler dilerim.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.