15 Ağustos 2010

ANTORYUM ÇİÇEĞİ ( Flamingo çiçeği )

Antoryum ya da anturyum çiçeği
( İzmir Doğal Yaşam Parkı )
Antoryum ya da anturyum ( anthurium  ), yılanyastığıgiller ( araceae ) familyasından, herdem yeşil,  otsu bir bitki cinsidir. 550 kadar  türü ve  bunlardan üretilen çok sayıda çeşidi vardır. Çok yıllıktır, doğal ortamda başka bir bitkiye tutunarak yaşar  ancak asalak değildir ( epifit bir bitkidir ). Anavatanı Amerika kıtasının tropikal bölgeleridir (Kolombiya, Ekvator ).

Bazı antoryum  türleri süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bunların başında  'Anthurium andreanum' gelir.


 Antoryom ya da anturyum bitkisi ve  çiçeği

Antoryum çiçeği, yurdumuzda daha çok 'flamingo çiçeği' adı ile tanınmaktadır.  Çiçeklerinin şeklinden dolayı flamingo çiçeği denir. Antoryum ( anthurium ), eski Yunanca da  'kuyruklu çiçek' anlamına gelmektedir. Dünyanın en güzel salon çiçeklerinden biri kabul edilir.  Çiçekleri  uzun ömürlüdür, aylarca bozulmadan durabilir. Bu nedenle kesme çiçek olarak da yetiştirilir.  Kalp şeklindeki yaprağı da çok güzel ve dekoratiftir.

Antoryum bitkisinin, çiçek kabul  edilen  rugan deri görünümündeki renkli  kısmı aslında değişime uğramış bir çeşit yapraktır.  Çiçek, bu renkli tablanın  ortasında ki  çıkıntı kısmı üzerinde bulunur, çok küçük ve gösterişsizdir. 
Antoryumun çiçeği;  beyaz, pembe ve yeşil renklidir. Ancak daha güzel olduğu için, daha çok kırmızı renkli olan çeşidi yetiştirilmektedir. 
.
Bir adı da flamingo çiçeği olan  antoryum çiçeği
Antoryum, doğal olarak tropikal iklimlerde yetişmektedir.  Bu nedenle her yerde   yetişmez.   Güneş görmeyen yerlerde çiçek açmaz, filtrelenmiş güneş ışığı ister. Ayrıca bulunduğu yerin, havadar, sıcak ve nemli olması gerekir.  Suyu  sevmesine rağmen, kökleri suyun içinde havasız kalırsa çürür. Toprağı kurudukça sulanmalıdır.  Yaprağına su serpilmesini sever.
Antoryum,  kökten ayırma, çelikle ve tohumdan üretilir.
 
Flamingo çiçeği ( Anthurium andraeanum )

Antoryum çiçeği ( Anthurium andreanum  ) 

Antoryum çiçeği ( Anthurium andreanum  ) 

6 yorum:

  1. Abdülkadir Bey Kardeşim,
    Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.
    Okul bahçeleri sizin bahçeniz gibi olmalı. Bir çiçeği yetiştirmeyi öğrenmek bir kitabı ezberlemekten daha yararlıdır. Yararlı çalışmalarınızın devamını dilerim. İyi günler.
    Sabahattin Gencal

    YanıtlaSil
  2. Benim antoryumlar doğuya bakan pencere önünde sabahtan öğleye kadar güneş alıyor. Güneş tül ile filtrelenerek geldiği için çiçeklere zarar vermiyor, çiçekler bir aydan fazla dayanıyor, solmuyor. Bu şartlarda ve nem de sağlanırsa ev içinde devetabanından bile daha uyumlu bir bitki. Çiçeklerinin haftalarca taze kalması çok güzel. Bir çiçek solana kadar yeni bir tomurcuk yeterince gelişip çiçek açıyor, böylece hiç çiçeksiz kalmıyor. Herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. Sayın Hocam,
    Güzel sözleriniz ve temennileriniz için teşekkür ederim.Sağolun.

    YanıtlaSil
  4. Sayın E,Ali,
    Verdiğniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Süs bitkileri ve çiçek konusunda ki siteniz, bu konularla ilgilenenler için çok yararlı.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  5. ya benim çiçeğim sürekli yaprak veriyor ama bir türlü çiçek açmıyor.bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba çiçek sever arkadaşım,
      Antoryumunuzun çiçek açmaması yeterince güneş görmemesinden olabilir.Saksınızı daha havadar, sabah ve akşam güneş ışığı alan bir yere koyunuz,öğle güneşi fazla gelebilir.Toprağını ise kurudukça sulayın.Ayda bir çiçek açtıran besin verirseniz yararlı olur.Selamlar,sevgiler.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.