Frenk inciri, nam-ı diğer kaynanadili |
Frenk inciri ( opuntia ficus-indica ) yada halk arasındaki adıyla kaynanadili dikenli olduğundan bildiğimiz incirler gibi dalından kopardığınız gibi hemen yenmiyor. Önce dikenlerini temizlemeniz daha sonrada kabuğunu soymanız gerekiyor
Kalın bir eldiven yardımıyla topladığınız incirleri önce su dolu bir kabın içine koyuyorsunuz. Daha sonra da elinize üzerinde bez ya da sünger sarılmış bir sopa alarak karıştırılarak dikenlerinden ayırıyorsunuz.
Kabuğunu soymak için ise; önce incirlerin uçlarını kesmeniz daha sonrada boyuna bir çizik atmanız gerekiyor.
Biraz buzdolabında soğuduktan sonrada özellikle çekirdekleri ile birlikte afiyetle yiyorsunuz..
Bu kadar zahmete değer mi? diyorsanız, ben, yine de yemenizi tavsiye ederim. Çünkü; frenk inciri sadece bir meyve değil, bir çok hastalığa da iyi geliyormuş. En önemlisi ise vücudu dinç tutarak yaşlanmayı geciktirirmiş.
Bu arada yine de elinize diken battıysa, zeytinyağı sürerek kendiliğinden çıkmasını beklemeniz gerekir.
Frenk inciri ile ilgili şu yazılarımı da okuyabilirsiniz. http://kadirbekci53.blogspot.com.tr/2013/02/dedemin-kaktusu.html
http://kadirbekci53.blogspot.com.tr/2011/09/frenk-incirini-taniyalim-ve-sevelim.html
Kalın bir eldiven yardımıyla topladığınız incirleri önce su dolu bir kabın içine koyuyorsunuz. Daha sonra da elinize üzerinde bez ya da sünger sarılmış bir sopa alarak karıştırılarak dikenlerinden ayırıyorsunuz.
Kabuğunu soymak için ise; önce incirlerin uçlarını kesmeniz daha sonrada boyuna bir çizik atmanız gerekiyor.
Biraz buzdolabında soğuduktan sonrada özellikle çekirdekleri ile birlikte afiyetle yiyorsunuz..
Bu kadar zahmete değer mi? diyorsanız, ben, yine de yemenizi tavsiye ederim. Çünkü; frenk inciri sadece bir meyve değil, bir çok hastalığa da iyi geliyormuş. En önemlisi ise vücudu dinç tutarak yaşlanmayı geciktirirmiş.
Bu arada yine de elinize diken battıysa, zeytinyağı sürerek kendiliğinden çıkmasını beklemeniz gerekir.
Frenk inciri ile ilgili şu yazılarımı da okuyabilirsiniz. http://kadirbekci53.blogspot.com.tr/2013/02/dedemin-kaktusu.html
http://kadirbekci53.blogspot.com.tr/2011/09/frenk-incirini-taniyalim-ve-sevelim.html
Olgunlaşmış frenk incirleri |
Frenk incirinden biz de diktik. Bakalım ne zaman büyüyüp meyve verecek. Akdeniz bölgesinde seyyar satıcıların tezgahlarında sattığını görmüştüm ama hiç tatmadım. Bizimkinin büyümesini beklerken meyvesinin nasıl toplanıp yeneceğini de öğrenmiş oldum. Teşekkürler.
YanıtlaSilDört yaşında meyve vermeye başlarmış.Ülkemizde pek önemsenmeyen bu meyvenin İtalya,İsrail gibi bir çok ülkede tarımı yapılıyormuş.
YanıtlaSilDeğerli yorumlarınız için teşekkürler.
Türkiye'de de artık yeni bir iş kolu olarak frenk inciri üreticiliğini teşvik ediliyor
YanıtlaSil