7 Ağustos 2010

MUZ AĞACIM ÇİÇEK AÇIYOR AMA...!

Muz çiçeği
( Musa x paradisiaca )

Eşim, muz ağacı yine çiçek açmış  gördün mü? deyince; fotoğraf makinemi alarak  bahçeye koştum. Topaç gibi görünüyordu.  Dört yıl önce diktiğim muz iki yıl önce de çiçek açmış ancak soğuktan korumamız gerektiğini bilmediğimiz için  meyvesi büyümemişti.   Bu defa daha tecrübeliydik, havalar soğuyunca  sararsak meyvesi olgunlaşabilirdi. 

 Muzun çiçek açtığını duyankomşumuz  Ayşe Hanım, 'Artık borcunu ödersin' dedi. Muzuna oynadığımız okeyde yenilince mızıkcılık edip,  muz ağacım  meyve verince, söz borcumu ödeyeceğim demiştim.  

Aradan bir hafta geçmişti ki, bu defa da  şiddetli  rüzgar  muz ağacını kırmasın mı!  Eşim, 'Tam kopmamış, kaldırıp bağlayalım belki kurumaz' dedi.
3 m.boyundaki muz ağacını kırık yerini sardıktan sonra, yerden kaldırıp balkon demirlerine sıkıca bağladık.

Muz ağacım şimdilik kurumadı, ancak eski neşesi yok.  Ayşe hanıma olan  muz borcumu bu yıl da ödeyemeyeceğiz gibi görünüyor. 

Gelin şimdi de, meyvesini severek yediğimiz bu bitkiyi daha doğrusu otu daha  yakından tanıyalım. 


Kırılan muz ağacım bakalım meyve verecek mi?
                                                                    MUZ ( Musa x paradisiaca )

Muz ( musa ), musaceae familyasından, çok yıllık,  otsu bir bitki cinsinin ortak adıdır.  70 kadar türü olduğu sanılmaktadır. Yabani türleri Hindistan, Çin ve tropikal iklim görülen Güney Doğu Asya ülkelerinde doğal olarak yetişmektedir.  Yenen  muzlar Musa acuminata  ve Musa balbisiana türlerinden elde edilmiş, bilimsel adı Musa x paradisiaca olan melez bir tür ve çeşitleridir. 
Muz, boyu 10 m. bulmasına rağmen gövdesi odunsu değildir, dalları yoktur, bu nedenle otsu bir bitki kabul edilir. Büyük ve yeşil renkli yapraklarını yaz - kış dökmez, herdem yeşildir. 

Muz,çiçek açmasına rağmen tozlaşma yapmaz, meyvesinin ( yalancı meyve ) çekirdeği olmaz. Bu nedenle  kök filizlerinden  ve rizom köklerinden üretilir.
Muzun gövdesi meyve verdikten sonra kurur. Yerini dibinden kalkan filizlere bırakır.
Muz meyvesi çok besleyicidir bir çok vitamin, protein ve minarel taşır. Az gelişmiş ülkelerin çoçukları protein ihtiyacını muz yiyerek  giderir:  En çok tüketilen meyvelerden biridir.  

Muz,  sıcak, güneşli yerleri ve geçirimli, humusça zengin, nemli, derin toprakları sever. Soğuktan ve rüzgardan olumsuz etkilenmektedir.

Daha çok meyvesi için yetiştirilen muz, ayni zamanda süs bitkisidir. Akdeniz bölgemizde Antalya ve Mersin illerinde tarımı yapılan muzun ,diğer kıyı bölgelerimizde park ve bahçelere süs amacı ile dikilmektedir.Dünyada en çok Hindistan, Brezilya ve Çin'de yetiştirilir. 

Yararlandığım katnaklar: Vikipedi. 

4 yorum:

  1. Geçmiş olsun. İzmir'in sıcağı ağacın muz vermesi için yeterli olmayabilir ama, muz ağacı o kadar güzel bir ağaç ki meyvesi için değil seyri için yetiştirmeye değer.

    YanıtlaSil
  2. “Bloglardan Seçmeler” sitesinin daha etkili ve yararlı olabilmesi için görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
    İyi günler dileğiyle.
    Sabahattin Gencal

    YanıtlaSil
  3. Kırılan yeri bağladınız.. Peki şimdiye kadar sonuç ne oldu? Merakla bekliyorum. İnşallah kırık yer kaynamıştır.

    YanıtlaSil
  4. Ali Bey,
    Tamamen kurumasa da, bitkiyi besleyen lifler hasar gördüğü için meyveleri atmaya başladı.
    Selamlar.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.