26 Aralık 2010

BİTKİLER VE ÇİÇEKLERİ ( 3 )

                                                                                      Acı bakla ( Lupinus pilosus )

- Acı bakla ( Lupinus pilosus ya da L. varius  )  :

Acı bakla, baklagiller ( fabaceae ) familyasının  lupinus cinsinden bitkilerin  ortak adıdır. Süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Bir yıllık, tüylü, beyaz veya mavi çiçekli ve otsu bir bitkidir.   Türkiye'deki kayıtlı tür sayısı  altıdır. 'Termiye', 'Yahudı baklası', 'Gavur baklası', 'Lüpen' de denir. Tohumları acı ve zehirli olmasına rağmen,  eskiden beri kullanılmaktadır. Tohumdan üretilir.

-
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Pavlonya ağacı ( Paulownia tomentosa )
  1. Pavlonya ağacı çiçeği / Çin kavağı
    ( Paulownia tomentosa )

     - Pavlonya (Çin kavağı ):

    Pavlonya (  Paulownia tomentosa ), scrophulariaceae familyasından , kışın yapraklarını döken, 10 - 15 m. kadar boylanabilen büyük bir ağaçtır.  Çok hızlı büyür,  bu nedenle ülkemizin  bazı yerlerlerinde  kavak ağacı  yerine yetiştirilmeye başlanmıştır. Anavatanı Çin'dir.  Halk arasında 'çin kavağı' da denir.  Kerestesi, yaprakları ve çiçekleri değerlidir.

    Pavlonya ağacı,  yaprak açmadan önce ilkbaharda açık leylak renginde ve  güzel kokulu çiçekler açar. Bu nedenle süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Çiçekleri arıcılık açısından, büyük yeşil yaprakları ise gübre için önemlidir. En değerli kısmı ise kerestesidir.
    Pavlonya, çelikten ve tohumdan üretilir.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Acem borusu ( Campsis radicans )

    - Acem borusu (Campsis radicans ) :

    Acem borusu ( Campsis radicans ), katalpagiller ( bignoniaceae )  familyasından turuncu renkli, boru şeklinde  çiçekleri olan, hava köklü, sarılıcı ve ağaçsı bir süs bitkidir. Anavatanı Amerika olmasına karşı, yurdumuza İran'dan geldiği için acem borusu denmektedir. Çiçeklerinin şeklinden dolayı 'Trompet çiçeği' , 'Borazan çiçeği' de denir. Birleşik salkımlar halinde çiçek açar. Meyve kapsül şeklinde ve bol tohumludur.

      Acem  borusu ( Campsis radicans )
    Acem borusu, ılıman iklimlerde yetişir ve kışın yaprağını döker.  Güneşli ya da yarıgölge
    yerleri ve geçirimli nemli, humusca zengin  toprakları  sever. Soğuğa dayanıklıdır. Kökleri ile yayıldığı için her yere dikilmemesi gerkir.  Çardaklara, kötü görünen yerlere, kuru ağaçlara sardırılabilir.  Fazla bakım istemez, kök sürgünü, çelik  ve tohumdan  üretilir. Yaprak döktükten sonra derin bir şekilde budanır.

    Not: TEKOMARYA  ( tecomaria capensis )  için tıkla, aradığınız sarmaşık olabilir. )

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    - Süsen çiçeği ( iris ) :

Ak süsen ( İris albicans )
Süsen, genel olarak iridaceae / süsengiller familyasının 'iris' cinsini  oluşturan bitki  türlerine  verilen ortak bir  addır. Ülkemizde doğal olarak yetişen 37 türü bulunmaktadır. İris, 'gökkuşağı' demektir.  Çok yıllık, daima yeşil yapraklı,  rizomlu ve otsu bitkilerdir. Genellikle  mor, beyaz ve sarı  renkli çiçek açarlar. Güzel kokuludurlar.  Navruz, Kırna, zambak, mezarlık zambağı, susam da denir. Bazı süsen türleri Anadolu'da  sebze olarak da yenir. 

Süs bitkisi olarak yetiştirilen süsen türleri şunlardır.
Gök süsen / Mor süsen  ( İris germanica )
Ak süsen ( İris albicans )

Mor süsen çiçeği ( İris germanica )
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --

- Farekulağı çiçeği (Anagallis arvensis ): 

Yurdumuzda doğal olarak da yetişen farekulağı çiçeği  ( Anagallis arvensis ), çuhaçiçeğigiller ( Primulaceae ) familyasından, tek yıllık ve otsu bir bitkidir. Adını fare kulağına benzeyen yapraklarından almıştır, sıçanotu, sıçankulağı da denir. Sürünücü bir bitkidir. 

Genel olarak mavi ve turuncu renkli çiçekli olur, beş taç yaprağı vardır.  Az da olsa beyaz çiçek açanlara da rastlanır. Çiçekleri parlak ve güzeldir.  Yol kenarlarında  ve tarlalar da kendiliğinden yetişirler Gece ve kapalı havalarda çiçekleri kapanır. Süs bitkisi olarak yetiştirilenlerin çiçekleri biraz daha iridir. 
Farekulağı çiçeği,  güneşli ve yarı gölge yerleri ve kumlu toprakları sever, tohumla üretilir.

Turuncu renkli farekulağı çiçeği

Mavi çiçekli farekulağı ( Anagallis  arvensis ) 

4 yorum:

  1. Termiye cok guzel renkli bir cicekmis hemde yabani harikaymis,hic gormemistim daha once.

    YanıtlaSil
  2. Bende adını resmini çektikten sonra öğrendim.Yaprakları da çok güzel.Selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Bizim evimizde Özdere'de Kadir Bey.bahçemizde Acem borusundan var çok seviyorum ama döküntüsü fazla ,temizlemesi zor bir çiçek.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, İçimden Geldiği Gibi.Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.Maalesef bizde aynı sorunları yaşıyoruz.Selamlar.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.