4 Ağustos 2010

LİSİANTHUS ( Lalegül )

Halk arasında lalegül de denilen "lisianthus" çiçeği
( Eustoma grandiflorum )
Maalesef, yurdumuzda çiçeklerin Türkce  adları  konusunda büyük bir  karmaşa yaşanmaktadır. Aynı çiçek değişik isimlerle ya da aynı isim altında farklı bir kaç  çiçek  karşınıza çıkabiliyor.  Özellikle ithal çiçek ve bitkilere  ( egzotik ), herkes kendine göre bir ad veriyor.
Bu durum doğru  bilgiye ulaşmada ciddi sorunlar yaratıyor. İyi ki bitkilerin latince ( bilimsel ) adı var, yoksa işin içinden çıkmak mümkün değil.

Bunları şunun için anlattım, şimdi tanıtacağım lisianthus çiçeğini ( lisyantus / lizyantus  diye de söyleniyor ), iki yıl önce  çiçekciden alırken  adının  'tsunami' olduğunu söylemişti.  Daha sonra gerçek   adının lisianthus olduğunu  öğrendim. Halk arasında;  lalegül, liseli kız ve rüzgarçanı deniyor. 

Lisianthus, bitkinin eski cins adı ( Lisianthus russlianus ).  Yeni botanik  adı 'Eustoma grandiflorum ya da E. russelianum',  gentiyangiller  ( gentionaceae ) familyasından, çok yıllık, otsu bir bitki türü.

Yakın zamanlara kadar Amerika'da  bir kır çiçeği olan  lisianthus , ıslah edildikten sonra popüler bir süs bitkisi haline gelmiş ve  bütün dünya ya yayılmıştır. Ülkemizde daha çok ticari amaçla, seralarda yetiştirilmektedir.

Bu çiçeğin  esas değeri ise,  kesme çiçek olarak çok sevilmesinden ileri gelmektedir. 
Renk yelpazesinin zenginliği, gül görünümünde katmerli çiçekleri, vazo ömrünün uzun olması, lisianthusu karanfil gibi  önemli bir çiçek haline getirmiştir. Bu nedenle bazı ülkelerde lisianthus yetiştirme ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Çok sayıda varyetesi ve bodur türleri üretilmiştir.
.
Lisianthus,   üretilmesi ve  yetiştirilmesi daha fazla bilgi ve emek  istediğinden, daha çok seralarda özel olarak yetiştirilmektedir.
Lisianthus çiçeği tohumlarının çok küçük olması ve yavaş büyümesi neden ile, bahçe ve saksılarda daha çok  hazır alınan fidelerden yetiştirilmektedir.

Lisianthus, güneşli, havadar yerleri  ve geçirimli toprakları sever. Fazla sıcaktan  ve öğle güneşinden olumsuz etkilenmektedir. Toprağı kurudukca sulanır. Çiçek açtıktan sonra, gövde dipten kesilirse yeniden filiz verip çiçek açar. Kışın kökü korunursa iki, hatta çok  yıllık bir  bitki özelliği gösterir. 

Lisianthus / Lalegül  çiçekleri. İyi seyirler.

Lisianthus  çiçeği / Lalegül  ( Eustoma grandiflorum )
( Eustoma grandiflorum )

Lisyanthus ( Lizyantus / lisyantus )
( Eustoma grandiflorum )
Bir adı da rüzgarçanı olan lisianthus çiçeği
( Eustoma grandiflorum )
Lisianthus çiçekleri
( Eustoma grandiflorum )
Bodur Lisianthus çiçeği
( Eustoma grandiflorum )
Lisianthus ya da lalegül
( Eustoma grandiflorum )
Lisianthus çiçeğinin bir adı da "rüzgarçanı" dır.
( Eustoma grandiflorum )

( Bu yayın son olarak 06. 02. 2022 tarihinde güncellenmiştir. ) 

2 yorum:

  1. Adını Lalegül-eustoma olarak biliyorum. Çiçekçilerden kesme çiçek olarak mavi veya beyaz olarak alırız. Benim çok sevdiğim çiçeklerden biridir. İlk kez iki renklisini görüyorm. Sanırım aynı çiçek. Bahçenizde yetişmesi çok güzel. Ayrıntılı bilgi için:
    http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17323

    YanıtlaSil
  2. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.İzleyiciler içinde yararlı olacaktır.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.