6 Aralık 2010

AYVAYI YEMEK !

Ayva ağacı ( Cydonia oblonga )

Posted by PicasaBu yıl   ayva çok oldu,  halk arasında ayvanın çok olması kışın sert geçeceği şeklinde yorumlanır.  Bilimsel bir açıklaması olmayan bu görüş doğru çıkar mı göreceğiz. 

Bir de dilimizde  'ayvayı yemek'  diye bir deyim vardır biliyorsunuz. Kötü duruma düşenler, yaptığı işte zarar edenler için daha çok söylenir, alaycı bir şekilde!

Ayva

Ayvaya ilaç atmadığım için elmalarım  gibi kurtlandı ve dökülüyorlar. Yani, deyim yerindeyse ayvayı yedik.

Asıl değinmek istediğim konu ise, tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar ve uygulamalar. Son yıllarda ülkemizde konrolsüz bir şekilde  kullanılan kimyasal maddeler ve genleriyle oynanan tohumlar  ( GDO ) sayesinde  üretim artışı olmuştur. Ancak bu şekilde yetiştirilen ürünlerin sağlığımızı nasıl tehdit ettiği ise, maalesef  görmemezlikten gelinmektedir.
Çözüm organik tarımdır.  Bunun için ise bilgiye, eğitime ve kaynağa ihtiyaç vardır. Yani devletin bu konuya el atması ve vatandaşın sağlığını düşünen bir tarım politikası uygulaması  gerekmektedir.
Unutmayalım ki, hiçbir şey sağlığımızdan daha önemli değildir.

                                              AYVA AĞACI 
Meyvem, yemesi  biraz  zor olsa da lezzetli ve yararlıdır.  
Çiçeklerim de yenir, belki bilmiyorsunuzdur. 
Tatlım, reçelim, kompostum ve  meyve suyum nefis olur. 
Yaprağım ve çekirdeğim de değerlidir, ilaç ve boya olur.   
Çiçeğimin açması yazı müjdeler,
Zarara uğrayanlar için 'ayvayı yedı' denir. 

3 yorum:

  1. Ayva görünce Ahmet Amcanın ayvaları; çocukluk günlerim ve acemi hırsızlığım gelir aklıma. Ne de tatlı olur, tuzla ekşinin birleşimi...

    YanıtlaSil
  2. Klasik sözü ayvaya uyarlarsak, bu ayva kurtlara zarar vermiyorsa bize de vermez. Kurtlu tarafını ayıklayıp kalanını kullanmalı ve doğaya zararsız çareler bulmalı.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Güven,
    Çocuklukta yaptıklarımız şimdi birer anı olarak karşımıza çıkıyor.Ayvanın tuzla yendiğini bilmiyordum.

    Değerli Sarkaç,
    İnsanlara organik tarımın sağlığımız ve doğa açısından ne kadar önemli olduğunu,bunun için neler yapmamız gerektiğini anlatmamız gerekir.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.