27 Ocak 2010

AYVA AĞACI

Ayva ağacı (  Cydonia oblonga ) ve olgunlaşmış meyveleri.

Gülgiller ( rosaceae ) familyasından, kışın yaprağını döken bir ağaç olan ayva (Cydonia oblonga ), yurdumuzun geleneksel meyvelerinden birisidir.  Anavatanı Orta ve Güneybatı Asya'dır.  Daha çok mutedil iklim görülen  kıyı bölgelerimizde yetişmektedir. Az da olsa iç bölgelerimizde de yetiştirilir. İri ve mayhoş meyveleri sonbaharda sararak olgunlaşır. 
Geç çiçek açar, bu nedenle ayvanın çiçek açması yazı çağrıştırır.

Ayva güneşli yerleri  ve derin, verimli toprakları sever. Çoğu bölgemizde farklı çeşitleri yetiştirilir.  
Yurdumuz, dünyada en çok ayva yetişen ülkelerden biridir. En çok ise  Marmara bölgemizde yetiştirilmektedir. Ülkemizde yetiştirilen en tanınmış ayva çeşitleri arasında; eşme ayvası,  ekmek ayvası, limon ayvası, bardak ayvası  bulunmaktadır. Ayvalık ( Balıkesir ) ve Ayvacık ( Çanakkale ) ilçelerimiz  ismini bu meyveden almıştır.

Ayva meyvesi ( Cydonia oblonga )

Ayva sadece bir meyve olmayıp komple bir şifa kaynağıdır.Yaprağı, meyvesi, çiçeği, hatta çekirdeği dahi çeşitli hastalıklara karşı ilaç olarak da kullanılmaktadır.

Ayva yenmesi zor bir meyvedir. Dikkat edilmezse boğazımıza alır ve tehlikeli olabilir. Bu nedenle halk arasında kötü giden işle için  "Ayvayı yedik" sözü sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca kompostosu ve çeşitli tatlıları olur. 
Ayva çelikle, kökten ayırma ile ve  aşı ile üretilmektedir.

Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek 

Ayva sarı nar kırmızı, sonbahar

Ayva ağacı ve sararmış meyveleri

Ayva ağacı / sonbahar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.