2 Aralık 2010

GREYFURT ( Cirus paradisi )

Greyfurt ağacı ve meyveleri.

Greyfurt ( Citrus paradisi ), turunçgiller ( rutaceae ) familyasından, herdem yeşil, 5 - 5 m. boylarında ve  geniş tepeli  bir meyve  ağacıdır. 1750 yılında  Jamaika'da ortaya çıkmış ( pomelo ile portalalın doğal bir hibrididir. ) ve buradan dünyaya yayılmıştır. En çok Çin'de yetiştirilmektedir.  Bir çok çeşidi ve  kültür formu  vardır.  Portakaldan iri olan meyvelerinin acı ve buruk bir tadı vardır.
Greyfurt daha çok suyu çıkarılarak içilir, meyve olarak yemek için dilimlerini ayrıca soymak gerekir. 

Altıntop olarak da  bilinen greyfurt, yurdumuzun en çok Akdeniz ve Eğe bölgelerimizde yetiştirilmektedir. Diğer narenciye türleri gibi turunç fidanlarına aşılanarak üretilmektedir. Humusça zengin, süzek toprakları sever, dona  karşı dayanıksızdır.

Bir adı da altıntop olan greyfurt ağacı ve meyvesi.

Greyfurt, C vitamini bakımından çok zengindir, çekirdekleri doğal bir antibiyotiktir. İdeal düzeyde tüketimi, adeta sağlığa sağlık katmaktadır. Kalp ve damar sağlığını korumaya katkıda bulunmaktadır. Ayrıca greyfurt suyu tokluk hissi uyandırdığı için, diyet için yararlıdır.

İlaç kullananların greyfurt yememesi /  suyunu  içmemesi gerektiği belirtilmektedir.  İlacın vücuttan atılmasını geciktirerek  etkisinin istenenden daha fazla olmasına, dolayısıyla de zehirlenmelere yol açmaktaymış. 

Beş yıl önce diktiğim  greyfurt ağacım bu yıl bol meyve verdi.  İnsan yetiştirdiği bir ağacın meyve vermesini görmesi çok güzel bir şey.   Ancak, eşim  ilaç kullandığı için, ben de  tadını sevmediğimden pek greyfurt yemiyoruz.  Misafirlerimiz de mandalina ve portakalı  tercih ediyorlar. Dolayısiyle greyfurtlar süs bitkisi görevi görüyor.

Greyfurt, meyve olarak fazla tercih edilmemesine rağmen, süs bitkisi olarak çok güzel bir ağaç.Hem çiçek açınca, hem de meyveleri olunlaşınca çok hoş görünüyor. Meyvesini sevmeseniz de süs bitkisi olarak yetiştirilebilir. 
Greyfurt, kalp ve damar sağlığını korumaktadır. 

Greyfurt ( Cirus paradisi )

Greyfurt, diğer turunçgil türleri gibi güzel kokulu
 çiçek açan bir ağaçtır. 

( Bu yayın son olarak  22. 11. 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

6 yorum:

  1. Greyfurtun ilaçlarla etkileşiminin ortaya çıkması ya da greyfurtla etkileşen ilaçların piyasaya çıkması ile greyfurtdan uzaklaşılır oldu.

    Eğer diabet sorunu yoksa size greyfurt kabuğu reçeli yapın derim. Kayınvalidem her sene yapar ve muhteşem olur. En azından kabukları değerlenmiş olduğundan sevgili greyfurt ağacı küsmez yine böyle bol ve güzel meyveler vermeye devam eder.

    YanıtlaSil
  2. Sarkaç,Görüş ve önerileriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Büyük bir nimet.biz ankara da arıyoruz bulamiyoruz organik sarı greyfurt.

    YanıtlaSil
  4. Değişik türden bitki ve meyve yetiştirmeyi seviyorum.İzmir bu bakımdan çok şanslı,hemen hemen çoğu bitkiyi yetiştirebiliyorsunuz. Ankaraya selamlar,isminizi yazsaydınız daha çok memnun olurdum.

    YanıtlaSil
  5. Kırmızı greyfurtlarin doğal olmadığı söyleniyor bu doğrumu sizce? Şuan greyfurt mevsimi bitti mi? İsmim Kemal .Teşekkürler Abdulkadir Bey kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Kemal Bey,
    İsminizi yazdığınız için önce teşekkür ederim.İsimsiz mesajlar bazen spam ve kötü niyetli insanlar tarafından gönderidiği için silmek zorunda kalıyoruz.
    Greyfurt portakal ie pomelo'nın ( Çin greyfurtu-çok iri ) doğal bir melezi.Kırmızı greyfurtun doğal olmayan bir tür olduğunu bilmiyrum. Bir çok meyvenin kültür türleri elde ediliyor,bunlarda bir mahsur yok.
    Benim greyfurt ağacımda hala azda olsa meyve var,bir taraftanda çiçek tomurcukları belirmeye başladılar.Tekrar selamlarımı ve sevgilerimi sunarım.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.