31 Ağustos 2010

ATATÜRK VE İĞDE AĞACI

İğde Ağacı
Atatürk'ü Ağlatan Ağaç.

Afet İnan 'Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler' kitabında, O'nun doğa ve ağaç sevgisi ile ilgili olarak şunları yazmıştır.
Çankaya köşkünden meclis binasına giderken, o günün Ankara'sında bir tek iğde ağacı vardı. M.Kemal her gün ağacın önünden geçerken arabasını durdurup iner, selam verirmiş. Neden böyle yaptığı sorulunca;  'O, yediğim meyvenin, sığındığım gölgenin, soluduğum havanın bir neferi,..en az öbür neferler kadar bunun da selama hakkı var.'  dermiş.

Bir gün bir de bakıyor ağaç kesilmiş. Yolu genişletmek için kesmişler. Yahu diyor 'Bana sorsaydınız o ağacı kurtaracak yol bulurdum'. Sonra dayanamıyor arabaya biniyor, sürücüyle arkadaşının önünde, hüngür hüngür ağlıyor.

Atatürk' ü ağlatan ağaç, İğde

Yukarıdaki yazıyı ilk  okuduğum zaman  liseye yeni  başlamıştım. Öğretmenimiz Atatürk'ün ağaç sevgisiyle ilgili bir ödev vermişti. Okulun kütüphanesinde konuyu araştırırken, Afet İnan'ın yukarda anlattiklarını  okuyunca çok  etkilenmiştim. Benim ağaç ve çiçeklere karşı olan sevgimde,  bu olayın da etkisi olmuştur.

İğde ağacı hakkındaki bir başka yazımı  linki tıklayarak okuyabilirsiniz. ;http://kadirbekci53.blogspot.com/2010/05/igde.html

5 yorum:

  1. İğdenin kokusu bile yeter sevmek için.

    YanıtlaSil
  2. Doğayı ağaçsız düşünemiyorum ben. Ve ulusunu,insanı , insanlığı sevmiş bir dehanın bir tek iğde ağacı için ağlamasını da anlamlı unurlu buluyorum... İsan olmak ne harika, ne acıklı bir sahipleniş...

    YanıtlaSil
  3. iğdeyi severdim ama bundan böyle iğde ağacını bir başka gözle bakacağım.

    YanıtlaSil
  4. Ahhhh ne çok canım acıyor
    Rahmetli dedemle üzüm bağına ve kara avına gittiğimizde miiss gibi iğde çiçeği kokusu ve unlu tatlı iğde meyvesinin lezzeti hala hatıralarım en kısa zamanda eski çocuk günlerimi yad etmeye ve dedeme hürmetle o üzüm bağlarına gideceğim Nevşehir Nar kasabasına

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.