4 Ağustos 2010

ROZET ÇİÇEĞİ ( Catharanthus roseus )

Pervane ya da rozet çiçekleri (  Bahçemden )
( Catharanthus roseus ) 

Botanik adı 'Catharanthus roseus' olan rozet ya da pervane  çiçeği, zakkumgiller ( apocynaceae ) familyasından, çok yıllık, herdem yeşil, otsu  bir süs bitkidir. Halk arasında  'İzmir güzeli' de denir. Ayrıca eski botanik  adından  dolayı ( Vinca rosea )  'vinca' olarak da tanınır.  Anavatanı Afrika'nın Madagaskar adasıdır, ancak süs bitkisi olduğu için dünyanın büyük bir kısmına yayılmıştır. Zehirli olmasına karşı tıbbi bir bitkidir, özellikle bazı kanser ilaçlarının yapımında kullanılır. 

Pervane ya da rozet çiçeği ( Catharanthus roseus ) 

 Rozet çiçeği, yurdumuzda daha çok mevsimlik olarak,  yazın  yetiştirilir. Kışları soğuk geçmeyen yerlerde çok yıllık bir çalı özelliği  göstermektedir. Hem bahçe hem de saksı çiçeği olarak yetiştirilmeye uygundur.  Özellikle bahçe düzenlemelerinde ve bordürlerde kullanılır. ayrıca asma saksılarda da çok güzel olur. Yazın pervane şeklinde, beş parçalı, kırmızı, beyaz ve pembe renklerde devamlı çiçek açar. Katmerli ve değişik  renklerde çiçek açan çok fazla hibrit çeşidi  vardır.

Rozet  çiçeği  sıcak ve güneşli yerleri sever, yarı gölge yerlerde de yetişir, soğuğu karşı kısmen dayanıklıdır. Sonbaharda havaların soğuması ile beraber   çiçekleri küçülerek güzelliğini kaybeder.
Toprak bakımından pek seçici değildir, humuslu, kumlu ve nemli toprakları daha çok sever. Yazın düzenli olarak, toprağı kurudukca  sulanma ister.  Tohumdan ve gövde çelikleri ile üretilir, ayrıca dökülen tohumlarından da her yıl biter.
Kısacası rozet çiçeği  kolay yetişen, fazla bakım istemeyen, buna karşı yaz boyu  bol çiçek açan, güzel bir bahçe ve saksı çiçeğidir. 

Rozet / Pervane çiçekleri.

Rozet çiçekleri
( Catharanthus roseus ya da Vinca roseus ) 
İzmir güzeli ( Catharanthus roseus )

Pervane ya da  Rozet çiçeği 
( Catharanthus roseus ) 
Pervane çiçeği (  Catharanthus roseus )

Pervane çiçeği (  Catharanthus roseus )

Bir adı da 'vinca' olan rozet çiçeği
Catharanthus roseus

Bir adı da İzmir güzeli olan pervane çiçeği
( Catharanthus roseus ) 

Vinca ya da rozet çiçeği
( Catharanthus roseus )

Beyaz rozet çiçeği ( Catharanthus roseub / Vinca roseus )
Kaynaklar. Vikipedi 
( Bu yayın son olarak 05. 08. 2022 yılında güncellenmiştir. )

1 yorum:

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.