Yaban mersini /Ayıüzümü ( Vaccinium myrtillus ) |
Bir adı da ayıüzümü olan yaban mersini ( vaccinium ) ile maki formasyonu içinde yer alan mersin ( myrtus ), ayrı familyalara mensup olmalarına rağmen birbiriyle ile karıştırılmaktadır. Bu durum, bu bitkilerin Türkçe adlardan kaynaklanmaktadır. Mersin'e ( myrtus ) halk arasında, doğada yetiştiği için 'yaban mersini' de denmektedir. Vaccinium myrtillus ( ayıüzümü ) den, bazı bilimsel kaynaklarda yaban mersini olarak söz edilmektedir: Aslında bu bitkilerin yaprak ve meyveleri birbirine benzesede, çiçekleri benzemez. Ayrıca mersin ( myrtus ) herdem yeşil iken, yaban mersini ( vaccinium ) kışın yaprağını döker.
Ülkemizde hem doğal, hem de kültür olarak yetiştirillen ve meyveleri yenen bu bitkileri bir arada tanıtmanın yararlı olacağını düşündüm.
YABAN MERSİNİ / AYIÜZÜMÜ ( Vaccinium )
Yaban mersini ya da ayıüzümü ( vaccinium ): Fundagiller ( Ericaceae ) familyasından, kışın yapraklarını döken, çalı formlu bir bitki cinsidir. Kuzey yarımkürenin ılıman iklim kuşağında, daha çok yüksek yerlerde yetişir, 475 türü vardır: Yurdumuzda doğal olarak dört türü yetişmektedir.
1 - Yaban mersini / Ayıüzümü ( Vaccinium myrtillus ): Karadeniz ve Marmara bölgemizde ( Uludağ, Kocaeli ) asitli topraklarda daha çok yetişir, meyveleri mavi renkli olduğu için mavi meyveli yaban mersini ya da mavi meyveli ayıüzümü de denir. Giresun ve Ordu yöresinde 'Çalı çileği', Rize'de 'Likapa', Trabzon'da, 'Ligarba' denir: Kültür formlarına Avrupa'da blueberry ( mavi çilek ) denir.
Yaban mersininin yaprakları, sonbaharda dökmeden önce kırmızı bir renk almaktadır. İlkbaharda küçük, çan şeklinde, pembemsi / beyaz renkli ve hafif kokulu çiçekler açar. Giresun ve Ordu yöresinde yeni açan taze yapraklarından 'çalı çileği çorbası' yapılır. Yaban mersini meyvesi sonbaharda olgunlaşır, buğulu mavi - siyah renkli , üzümsü, bol çekirdekli olup mayhoş bir tadı vardır.
Reçeli, pekmezi, meyve suyu yapılmaktadır. Ayrıca ilaç sanayinde hammadde olarak kullanılır.
Ülkemizde hem doğal, hem de kültür olarak yetiştirillen ve meyveleri yenen bu bitkileri bir arada tanıtmanın yararlı olacağını düşündüm.
YABAN MERSİNİ / AYIÜZÜMÜ ( Vaccinium )
Yaban mersini ya da ayıüzümü ( vaccinium ): Fundagiller ( Ericaceae ) familyasından, kışın yapraklarını döken, çalı formlu bir bitki cinsidir. Kuzey yarımkürenin ılıman iklim kuşağında, daha çok yüksek yerlerde yetişir, 475 türü vardır: Yurdumuzda doğal olarak dört türü yetişmektedir.
Bir adı da çalı çileği olan yaban mersini çalı formlu bir bitki olup kışın yapraklarını döker. ( Fotoğraflar için Mehmet Yılmaz Beye teşekkür ederim. ) |
Yaban mersininin yaprakları, sonbaharda dökmeden önce kırmızı bir renk almaktadır. İlkbaharda küçük, çan şeklinde, pembemsi / beyaz renkli ve hafif kokulu çiçekler açar. Giresun ve Ordu yöresinde yeni açan taze yapraklarından 'çalı çileği çorbası' yapılır. Yaban mersini meyvesi sonbaharda olgunlaşır, buğulu mavi - siyah renkli , üzümsü, bol çekirdekli olup mayhoş bir tadı vardır.
Reçeli, pekmezi, meyve suyu yapılmaktadır. Ayrıca ilaç sanayinde hammadde olarak kullanılır.
Yaban mersini (vaccinıum ) çiçeği ( Kültür ) |
Yaban mersini ve meyvesi ( Kültür ) |
Yurdumuzda yetişen bir tür yaban mersini / Likapa ( Vaccinium arctostaphylos ). ( Fotoğraf için Mehmet Tosunoğlu Beye teşekkür ederim. ) |
2 - Likarpa, Trabzon çayı, Sapanca çayı ( Vaccinium arctostaphylos ): Boyu 1, 5 m. bulan bir çalı veya küçük bir ağaçtır. Eskiden yaprakları kurutularak çay olarak kullanılmıştır, Bu nedenle 'Sapanca çayı', 'Trabzon çayı' da denmektedir. Meyveleri siyah renklidir. Değerli bir bitkidir, Bern Sözleşmesi'ne tabi olan bir türdür.
Bataklık yaban mersini ( Vaccinium uliginosum ), Karagöl Dağları / Giresun. ( Yüksek yerlerde yetişen, soğuğa dayanıklı küçük bir çalıdır. ). |
3 - Bataklık yaban mersini ( Vaccinium uluginosum ): Doğu Karadeniz'in yüksek yerlerinde yetişen, soğuğa son derece dayanıklı küçük bir çalıdır. Meyveleri siyah renklidir.
4 - Kırmızı meyveli ayıüzümü, Çalıçilek ( Vaccinium vitis - idea ) : Meyveleri kırmızı renkli küçük bir çalıdır. Yaygın bir tür değildir. Rize'de Kaçkar Dağlarında yetişir.
Yaban mersini daha çok soğuk ve yüksek yerleri sever, sıcak yerlerde yetişmez. Yurdumuzda kültür olarak yetiştirilenler, melezleme yolu ile elde edilmiş hibrit türlerdir. Doğada bulunmazlar.
MERSİN ( Myretus )
Mersin / Murt ( Myrtus communis ) |
Mersin ve çiçeği ( Myrtus communis ) |
Mersin bitkisinin meyveleri kurutularak çerez olarak yenir, reçel yapılır. Yaprakları baharat olarak kullanılır. Ayrıca şifalı olup bazı hastalıklara karşı ilaç olarak da kullanılmaktadır.
Kökleriyle toprağı erozyondan korumaktadır. Son yıllarda makiliklerin tahrip edilerek azalmasıyla, yok olma tehlikesi altındaki bitkilerimiz arasına girmiştir.
Unutmayalım; 10 binin üzerinde bitki türü ile övündüğümüz ülkemizin bu zenginliğini korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak görevidir.
Bir adı da 'murt' olan mersin bitkisinin olgunlaşan meyveleri. |
Bahçeme bu yıl diktiğim beyaz meyveli mersin ağacı |
Mersin bitkisinin genel görünümü ( Myrtus communis ) |
Mersin ( Myrtus communis ) |
Mersin ( beyaz meyveli ) / Seferihisar ( Myrtus communis ) |
Mersin ( siyah meyveli ) / Seferihisar ( Myrtus communis ) |
Mersin ( Myrtus communis ) |
Mersin / çiçek ( Myrtus communis ) . |
Kaynaklar: Vikipedi, Türkiye'nin Bütün ağaçları Ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkem,k )
( Bu yayın son olarak 09. 08. 2022 tarihinde güncellenmiştir. )