18 Kasım 2021

DOKUNMA BANA ÇİÇEĞİ ( Küstüm Otu ).

Dokunma bana ya da Küstüm otu çiçeği
( Mimosa pudica )

Dokunma bana çiçeği ya da küstüm otu, dokunulduğu zaman  yapraklarını  kısa bir süreliğine  kapayan  ilginç ve  eğlenceli  bir bitkidir. Bu duruma, yaprakların üzerinde yer alan tüylerde bulunan sıvının çekilmesi neden olur. Bitkinin bunu savunma amacı ile yaptığı sanılmaktadır. 

Dokunma bana çiçeği / meyve  ( Mimosa pudica ) 

Botanik adı Mimosa pudica olan küstüm otu, baklagiller (  Fabaceae  ) familyasına mensup, tek veya çok yıllık, çalımsı ve dikenli  bir  bitkidir. Tropikal iklimlerde yaprağını dökmez, herdem yeşildir.  Anavatanı Orta ve Güney Amerika'nın tropikal bölgeleridir. Tür adı olan 'pudica' latince 'utangaç' anlamına gelir. Bazı ülkelerde istilacı bir bitki kabul edilmektedir.  Çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, soğuğu sevmediği için yurdumuzda daha çok  tek yıllık olarak yetiştirilmektedir. Gövdesi ve yaprakları  dikenlidir, dalları uzadıkca yere yatar, bu nedenle budanması gerekir.   Küstüm otu hem  bahçede,  hem de salon çiçeği olarak yetiştirilmeye uygundur.  Yazın pembe renkli,  ponpon şeklinde ve  güzel  kokan  çiçekler açar. 

Küstüm otu / Dokunma bana çiçeği ve yaprağı 
( Mimosa pudica )

Mimosa pudica sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir, güneşli yerleri  sever, soğuk yerlerde kışın ölür. Toprak bakımında seçiçi değildir, ayrıca toprağı gübreleyerek verimli hale getirir. 

Dokunma bana çiçeği  tohumla ve çelikle  üretilir. Tohumdan üretmek için; tohumlarının  bir gece ılık suda bekletildikten sonra ekilmesi  gerekir. Soğuk havalarda ekilen tohumlar çürür. 

Dokunma bana ya da küstüm otu çoçukların ilgisini çeken, saksıda da yetişebilen  bir mimoza türüdür. Bu nedenle çoçuklarımıza hediye olarak alacağımız bir küstüm otu ya da bir  bitki, farkında olmadan onların bitkileri ve doğayı sevmelerini ve korumalarını sağlıyabilir.  

Küstüm otu ya da dokunma bana çiçeği
( Mimosa pudica ) 
Küstüm otu  ( Mimosa pudica ) 
Kaynaklar: Vikipedi