20 Haziran 2022

SARI TROMPET ÇİÇEĞİ ( Tecoma stans )

Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans )
Türkce adı sarı trompet çiçeği olan Tecoma staans, katalpagiller ( Bignoniaceae ) familyasından, yaz - kış yapraklı, çalı formunda, trompet şeklinde  çiçekleri olan  bir bir süs bitkisidir.  Anavatanı Orta ve Güney Amerika'nın tropikal ve subtropikal  iklim görülen yerleridir. Süs bitkisi olduğu için dünyaya yayılmıştır.  Bazı ülkelerde dökülen tohumları ile  tarım alanlarını  ve meraları istila ettiği için,  zararlı otlar arasında  kabul edilmiştir.  Virgin Adaları'nın resmi çiçeğidir.

Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans )
Tecoma stans, sıcak iklimlerde bütün yıl yurdumuzda ise ilkbahardan donların başlamasına  kadar çiçek açar. Trompet ya da çan şeklindeki çiçekler, parlak saru renkli olup, dallarının ucunda küme halinde bulunur ve hafif kokuludur.  Arı, kelebek ve sinek kuşlarını kendine çeker. Yeşil renkteki  yaprakların  kenarları  tırtıllıdır. Hızlı büyür, boyu 6 - 9 m. bulabilir, ancak  budayarak istenilen form verilebilir. Tıbbi bir bitkidir, hayvanlar yapraklarını yer, ağacı değerlidir. 

Sarı trompet çiçeği bitkisinin  yaprağı 
Tecoma stans  sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir,  güneşli ya da yarı gölge yerleri sever, donlara kısmen dayanıklıdır. Her tür toprakta yetişmekle beraber verimli, organik madde bakımından zengin, iyi drene edilmiş, nemli toprakları tercih eder. Değerli bir peyzaj bitkisidir, balkon ve verandalarda  büyük ve derin saksılarda da  yetiştirilir. Fazla bakım istemez, tohumdan  ve çelikle üretilir. 
Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans )

Tecoma stans   yaprak ve meyvesi 

Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans ) 
Yakın çekim 
Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans ) 

Kedi ve sarı trompet çiçeği ( Tecoma tromper )

Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans )

Sarı trompet çiçeği  ve tohum kapsülü
 ( Tecoma stans ) 
Kaynaklar: Vikipedi. 

8 Haziran 2022

KANARYA GÜLÜ ( Kerria japonica )

Kanarya gülü ( Kerria japonica 'Pleniflora' )

Yurdumuzda kanarya gülü ya da keriya gülü olarak bilinen botanik adı Kerria japonica, gülgiller ( rosaceae ) familyasından, kışın yapraklarını döken, çalı formlu, çiçekli ve egzotik bir bitkidir. Anavatanı Japonya ve Çin'dir. Doğal türünün çiçekleri yalınkattır.  Ponpon şeklinde katmerli  çiçek açan  'Pleniflora' formu,  park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.  

Cins adını ( kerria ),  bitkiyi ilk defa Çin'den Avrupa'ya getirerek tanıtan, İskoç Bahçivan William Kerr'den almıştır. 

Kanarya gülü çiçeği ( Kerria japonica 'Pleniflora' )

Kanarya gülü ılıman iklimlerde, güneşli ya da yarı gölge yerlerde yetişir.  Hemen hemen her toprakta yetişmekle beraber  iyi drene edilmiş kumlu, taşlı  ve killi toprakları daha çok sever. Su isteği normaldir. - 5 derece soğuğa dayanır. 

3 m.kadar büyür, çubuk şeklinde, esnek  çok fazla gövde oluşturur. İlkbahar aylarında dalların ucunda tek, tek altın sarısı renkte gösterişli çiçekler açar. Yeşil rekteki yapraklarının kenarı testere gibi dişlidir. Çiçek açtıktan sonra budanması gerekir. Yaprakları yenir, C vitamini bakımından zengindir. Dip sürgünlerini ayırarak ve çelikle üretilir. 

Kaynaklar: Ağaçlar Ve Çalılar I ( Prof. Dr. Ersin Yücel ), Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları ( Prof. Dr.  Ünal Akkemik ), Peyzaj Bitkileri ve Özellikleri ( Arş. Gör. Erdi Ekren ), kocaelibitkileri. com sitesi, Vikipedi