31 Ocak 2019

UÇURUMDAKİ ÇİÇEK

Uçurumdaki  Çiçek / Hikaye
Cebinden  çıkardığı paraları saymadan taksi şoförüne veren yaşlı adam, Cehennem Çukuru!na giden  vadinin  içinde  yavaş adımlarla ilerleyerek gözden kaybolmuştu.  Burası çok derin bir kanyondu. Düşen  canlılar genel olarak sağ çıkamadığı için, halk adını 'Cehennem Çukuru' vermişti. 

Yaşlı adam, daha önce de bir çok kez  geldiği bu yere, bu defa  hayatına son vermek  için gelmişti. Yakalandığı amansız hastalık yüzünden, çok sevdiği doğadan  ve kır çiçeklerden uzak kalınca yaşama hevesini kaybetmişti. Son yolculuğuna arkadaşım dediği, her gittiği yere götürdüğü fotoğraf makinasını da yanında getirmişti.

Bir efsaneye göre, bu uçurumdan düşüp  ölenler  çiçek olup  tekrar hayata dönmektedir. Bu nedenle, burada her yıl yeni çiçeklerin açtığına  inanılmaktadır.
Yaşlı adam  hafta sonları mahallesinin çoçuklarını doğa gezilerine götürür ve bu sırada  onlara  gittikleri yerlerle ilgili, çoğunu kendinin uydurduğu  hikayeler, efsaneler anlatırdı. Bu çocukların çok hoşuna giderdi. Bu da onlardan biriydi. 
Doğayı, çiçekleri çok seven  yaşlı adam şimdi, kendi anlattığı / uydurduğu bu hikayeye inanmak istemişti. Kimbilir, belki de hayata bu defa yeni bir çiçek olarak gelirdi.

Son kez etrafına bakınan adam, kendini uçuruma bırakacağı sırada birden  durmuştu. Daha önce hiç görmediği bir çiçek, uçurumda adeta kendine gülümsüyordu. Hayatı boyunca hep  yeni bir bitkiyi  keşfetmek istemişti.  Bu nedenle bir an intihar etmeyi unutarak, çiçeğin fotoğrafını çekmek için  uçuruma doğru  ilerlemeye başlamıştı.

Polisler, taksi şoförünün verdiği ifade üzerine  yaşlı adamın cesedini Cehennem Çukuru'nda bir fotoğraf makinesi ile beraber bulmuştu. Yapılan  inceleme sonunda, adamın fotoğraf  çekerken uçurumdan düşerek öldüğü ortaya çıkmıştı.

Fotoğrafı inceleyen botanikçiler, yaptıkları inceleme sonuncu yaşlı adamın ölmeden önce yeni bir bitkiyi keşfetmiş olduğunun anlaşıldığını belirterek, bu çiçeğe onun adının adının  verileceğini açıklarlar.

A  Kadir Bekçi
31. 01. 2019, Bahçeköy / Seferihisar.

13 Ocak 2019

AĞAÇ BAMYASI ( Arujya )

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )
Yurdumuzda ağaç bamyası adı ile tanınan  arujya ( Araujia sericifera  ), zakkumgiller ( Apocynaceae ) familyasından, hem sebze, hem de çiçek olarak  yetiştirilen, çok yıllık, sarmaşık formlu  bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'dır. Dünyaya süs bitkisi olarak yayılmıştır.  Çan şeklindeki çiçekleri beyaz ya da soluk pembe renkli ve  güzel kokuludur.

Ağaç bamyası bitkisi  ve çiçeği 
Ağaç bamyası'nın, bildiğimiz bamya ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Armut şeklinde olan meyveleri tam olgunlaşmadan, ceviz büyüklüğüne gelince toplanarak  sebze olarak yenilir. Özellikle etli dolması yapılmaktadır,  bitkinin diğer kısımları ise zehirlidir ve  yenmez.

Ağaç bamyası ( arujya )  meyveleri
Bamya  bitkisi ( Abelmoschhus esculentus ).
Ebegümecigiller ( malvaceae ) familyasından, tekyıllık  ve otsu bir bitki olan 
Bamya ( Abelmoschhus esculentus ) ile   ağaç bamyası ( Araujia sericifera ) arasında, isim dışında bir yakınlık yoktur.  
Aslında kendi kendini tozlayabilen bir bitki olan ağaç bamyası!nın ( araujia ) tozlaşmasında, güveler de önemli rol oynar.   Bu nedenle arujya  'güve otu', 'güve asması' adları ile de tanınır.  Mesane çiçeği, zalim bitki, bu bitkiye verilen diğer adlarından bazılarıdır.

Ağaç bamyasının  tozlaşması çoğu zaman  güveler tarafından olmaktadır. 
Ağaç bamyası'nın tohumları kanatlıdır.  Meyvesi tam olgunlaştığı zaman çatlar ve içindeki çok fazla  tohum uçarak hızla  etrafa yayılır.  Bu nedenle, bazı ülkelerde araujia zararlı ve istilacı bitkiler arasında kabul edilmiştir.

Ağaç bamyası meyvesinin iç kısmı. 
Arujya ( araujia ), ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir.   Güneşli veya yarı gölge yerleri ve organik madde bakımında zengin, nemli toprakları sever.  Soğuğa  oldukça dayanıklıdır ( - 7, 8 derece ).   Sarıldığı ağaçları kurutabilmektedir,  'zalim bitki' denmesi bu yüzden olsa gerek.  Boyu 10 metreye kadar uzayabilmektedir.  Genel olarak tohumdan yetiştirilenler ikinci yıldan itibaren meyve vermektedir,  yerini severse  ilk yılda meyve veriyor.
Ağaç bamyası, tohumla ve çelikle  üretilmektedir.
a
Ağaş bamyası ( Araujia sericifera )  tohumu 

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )
  meyvesi ve olgunlaşmış tohumları 
Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )

Ağaç bamyası bitkisinin  çiçek tomurcuğu. 

Ağaç bamyası kelebekleri kendine çeker. 

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )

Ağaç bamyasına konan  kelebekleri yakalamaya çalışan  kedim. 

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )

Ağaç bamyası bitkisinin  üçgen şeklindeki yaprağı. 

Güve ve ağaç bamyası.

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )
Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )

Ağaç bamyası ( Araujia sericifera )