Trabzon hurması ağacı ( Diospyros kaki ). |
Cennet hurması veya elması ( Diospyros kaki ), abanozgiller ( ebenaceae ) familyasından, kışın yaprağını döken, 12 m. kadar boylanabilen bir ağaçtır. Yurdumuzdaki yaygın bir adı da Trabzon hurması'dır. İpek yolu ile Karadeniz bölgesine gelen bu meyve ilk defa Trabzon çevresinde, Artvin de ( Artvin eskiden Trabzon'a bağlıdır. ) yetiştirildiği için 'Trabzon hurması' adını almıştır. Bir başka görüşe göre ise, latince adından ( Diospyros kaki / Tanrıların yiyeceği ) dolayı 'cennet hurması veya elması' konduğu şeklindedir. Anavatanın Çin olduğu tahmin edilmektedir.
Trabzon hurmalarının ( Diospyros ) gerçek hurma ( Phoenixdactylifera ) ile bir ilgisi yoktur.
Trabzon hurması, subtropikal iklimlerde yetişen bir meyvedir. Yurdumuzun Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri başta olmak üzere bütün kıyı bölgelerimizde yetişmektedir ( En çok Hatay ilimizde yetiştirilir. ). Güneşli yerleri sever, toprak ayırt etmez. Islah edildiğinde ( İsrail gibi / daha dayanıklı ), bazı yörelerde alternatif ürün olarak yetiştirilebilir.
Cennet elması, tohumla ve bir tür yabani hurma / kara hurma ( Diospyros lotus ) fidanlarına aşı yapılarak üretilmektedir. Kara hurma ( Diospyros lotus ), Doğukaradeniz Bölgesi'nde oldukca yaygın bir ağaçtır, bazı yörelerde doğal olarak da yetişmektedir. Fındık büyüklüğünde, kahverengi meyveleri olmaktadır. Dalında kuruduktan sonra toplanır ve kışın çerez olarak yenir, ya da pekmez yapılarak değerlendirilmektedir.
Trabzon hurması çiçeği |
Cennet elması'nın yaprakları kaynatıldığında, elde edilen su deterjan özelliği gösterir. Bir başka özlliğide, vücuda tokluk hissi veren 'tanen' taşımasıdır. Bu nedenle zayıflamak isteyenler içinde iyi bir besindir.
Cennet hurması, meyveleri ağaç yaprağını döktükten sonrada uzun süre dalda kalabilir. Elma şeklindeki turuncu renkli bu meyveler bu haliyle son derece göze hoş görünürler. Bu nedenle süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.
Trabzon hurması'nın bazı çeşitleri sertken yendiği halde, bazıları yumuşamadan yenmez, buruk (kekremsi) bir tadı vardır.
Cennet hurması, kaynar suya batırıldıktan sonra; bütün olarak ( asılarak ), ya da dilimlenerek kurutulur.
Cennet elması ( Diospyros kaki ) |
Bir çeşit cennet elması |
Kuruması için asılmış cennet elmaları ( Lübbey / Ödemiş ) |
Olgunlaşmış cennet hurması meyveleri |