18 Temmuz 2010

GERBERA ÇİÇEĞİ ( Gerbera jamesonii )

Gerbera çiçeği ( Gerbera jamesonii ) 
Gerbera ya da jerbera ( Gerbera jamesonii ), papatyagiller ( Asteraceae ) familyasından, her dem yeşil, çok yıllık ve otsu bitkidir. Anavatanı Güney Afrika'dır. Papatyaya benzeyen gösterişli çiçekleri nedeniyle, bütün dünyada süs bitkisi olarak yetiştirilir. Hem saksı çiçeği olarak  hem de bahçede yetiştirilir. Uzun vazo ömrü ve geniş renk yelpazesi nedeniyle  kesme çiçek olarak kullanılır. Gerbera cinsinin  otuz kadar türü  ve  süs bitkisi olarak yetiştirilen çok sayıda  melez ve kültürü vardır. 
Cins adı,  Alman doğa bilimci Traugott Gerber'e izafeten verilmiştir. 

Gerbera, ilkbahar ve yazın papatya şeklinde, yalın kat, katmerli, kırmızı, beyaz, pembe, sarı renklerde uzun saplı ve çok gösterişli çiçekler açar. Yapraklar tabanda  rozet oluşturur. Dil şeklinde, yeşil renkli ve lobludur. Kazık köklüdür. Dallanmaz, çiçekler rozet yaprakların arasından çıkan ince  uzun saplarda açar. 
Güneş ve ışık gerbera için çok önemlidir, yeterli güneş almazsa ( en az 6 saat )  çiçek açmaz veya güzel olmaz. Ancak öğle güneşinden korunmalıdır.   Toprağının verimli,  geçirimli, hafif nemli ve gevşek olması gerekir. Soğuklara kısmen dayanıklıdır, kuraklığı sevmez. Toprağının üstü kurumadan  sulanırsa kök çürümesi yapar.   Genellikle yıllık olarak yetiştirilir. İç mekanlarda çok yıllık olarak yetiştirilebilir, havayı temizler, zehirli değildir. 

Gerbera, daha çok  kökten ayrılan yavrularından çoğaltılmaktadır, kendini döllemediği için tohumdan üretilenler melez olur. Yetiştirilmesi kolaydır,  fazla bakım istemez.
Gerbera çiçeği ( Gerbera jamesonii )

Kırmızı renkli gerbera çiçeği
( Gerbera jamesonii )
Beyaz ve sarı renkli gerbera çiçekleri
( Gerbera jamesonii )

1 yorum:

  1. En sevdiğim çiçeklerden biri. Ama güzelliği etrafında çıkmış yabani semizotlarının varlığını gölgelemiyor. Biri gözümüze diğeri damağımıza hitap eden iki güzellik.
    Bahçenize sağlık!

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.