21 Temmuz 2011

HATMİ ÇİÇEĞİ ( Gülhatmi)

Hatmi çiçekleri / Gülhatmi  ( Alcea rosea ) 
Hatmi, ebegümecigiller ( Malvaceae ) familyasının 'alcea' ve 'althaea' cinsni oluşturan bitki türlerine verilen genel bir addır.  Althaea, eski Yunanca iyileştirici  anlamına gelir. Şifalıdır,  yenebilir,  çayı olur.
Gülhatmi ( Alcea rosea ). Çiçek ve tohum kapsülü 
Alcea  cinsinin dünya üzerinde 60 kadar türü bulunmaktadır. Yurdumuzda 18 tür doğal olarak  yetişişir.  Çok yıllık ve otsu olan bu bitkilerin kışın toprak üstü kısmı kurur.  Gülhatmi (  Alcea rosea ) çiçekleri güzel olduğu için, bütün dünyada süs bitkisi olarak yetiştirilir. Melez bir tür olduğu sanılmaktadır. Dünyaya Çin'den yayılmıştır, yetiştirildiği bazı ülkelerde ve  yurdumuzda  naturalize olmuştur. Halk arasında fatmagül, gülfatma, hire ve  deve gülü gibi adlarla da bilinir. 
Beyaz çiçekli gülhatmi ( Alcea rosa ) 
Hibiscus syriacus, kışın yaprağını döken çalı formlu bir bitkidir.  Çiçekleri hatmi çiçeğine benzediği için adına   Ağaç hatmi  denir. ( Altı çizik mavi yazıyı tıklıyarak bu bitkiyi tanıyabilirsiniz.)

Gülhatmi ( Alcea rosea ) ılıman iklimlerde yetişir, güneşli, organik maddece zengin, gübreli toprakları sever, kuraklığa dayanıklıdır.
Boyu bazen 2 m. geçer, bu nedenle 'devegülü' de denir. Çan şeklindeki  çiçekler, dikine büyüyen dalsız bir gövde üzerinde, alttan başlıyarak  açar.  Çiçeklerinin rengi toprağının özelliğine göre kırmızı, pembe, beyaz, sarı ve mor renklerde olabilir. Killi topraklarda açık renkli çiçek açar. Bazı kültür çeşitlerinin  çiçekleri  katmerlidir. 
Gülhatmi, bahçelerin  kötü görünen yerleri için ideal bir bitkidir. Fazla bakım istemez, hızlı büyür.  Şifalıdır, çayı olur, genç yaprakları ve çiçekleri yenir. Sinekleri kaçırır.  
Yetiştirilmesi çok  kolaydır, tohumla, çelikle  ve kökten ayrılarak çoğaltılır. Dökülen tohumlarından biter. 

Gülhatmi çiçekleri ( Alcea rosea  ): 

Gülhatmi çiçekleri ( Alcea rosea )

Gülhatmi - yaprak (  Alcea rosea )

Gülhatmi - meyve ( Alcea rosea ) 

Hatmi çiçeği ( Alcea rosea )
Hatmi çiçeği ya da gülhatmi  ( Alcea rosea )
Kırmızı renkli  hatmi çiçeği
 ( Alcea rosea )
Beyaz renkli hatmi çiçeği
 ( Alcea rosea )
Pembe renkli hatmi çiçeği
 ( Alcea rosea )
Hatmi çiçeğine halk arasında fatmagül / gülfatma da denir.
 ( Alcea rosea )
Deve gülü, Yabani hatmi çiçeği   ( Alcea pallida )
( Doğadan )
Katmerli gülhatmi çiçeği ( Alcea rosea ) 
Gülhatmi çiçekleri ( Alcea rosea ) 
Su içine  konmuş gülhatmi çiçekleri.
 ( Alcea rosea ) 

Gülhatmi çiçeği ( Alcea rosea )

( Bu yayın son olarak 12. 06. 2022 tarihinde güncellenmiştir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.