16 Eylül 2018

MERCAN AĞACI ( Erythrina )

Mercan ağacı ( Erythrina crista - galli )
 Atatürk Parkı / Seferihisar 
Bu sayfada yer alan mercan ağacı ve diğer  fotoğrafları,  Seferihisar'da bu yıl  içinde açılan  Atatürk Parkı'nda çektim. Burada daha önce, belediyeye ait  bir pasaj bulunuyordu.  Belediye burayı yıkınca  daha büyük bir bina yapacaklarını sanılmıştı, park yapılmasına  sevindik.   Şehrin tam merkezinde, küçük ama şirin bir park. Mercan ağacı ile ilgili yazıma başlamadan önce,  emeği geçenlere çok  teşekkür ederiz.  
Atatğrk Parkı, Seferihisar 

Mercan ağacı ve çiçeği ( Erythrina crista - galli )
Atatürk Parkı / Seferihisar 
                                                            Mercan Ağacı
Mercan ağacı ( Erythrina crista - galli ), baklagiller ( Fabaceae ) familyasının erythrina cinsine mensup, kışın yaprağını döken dikenli bir ağaçtır. Tropikal ve subtoropikal ıklimlerde yetişir.   Göz alıcı  kırmızı renkli  çiçekleri nedeniyle,  uygun iklim görülen ülkelerde  süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.  Anavatanı Güney Amerika  ( Arjantin, Brezilya , Uruguay ) kıtasıdır. 

Mercan ağacı çiçeği ( Erythrina  crista - galli )
Erythrina cinsinin bütün dünyada 137 türü bulunmaktadır. Yurdumuzda  'Erythrina crista - galli'  türü ve çeşitleri ( pembe, turuncu çiçek açan çeşitleri de var. )  park ve bahçeler süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Çiçekleri  dalların uç kısımlarında ve demetler halinde açar. 
Mercan ağacı; Arapdudağı, Horozibiği,  Istakoz çiçeği, Ateş ağacı ve Eritrina adları ile de bilinir.
Mercan ağacı çiçeği ( Erythrina crista - galli )
Mercan ağacı, sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Yurdumuzun Akdeniz ve Ege bölgeleri için uygundur.  Güneşli ya da yarı gölge yerleri sever. Toprak bakımından pek seçici değildir. Her tür toprakta yetişir, suyu sever. Dona karşı hassas bir bitkidir. Yazın çiçek açar, çiçek açtıktan sonra budanırsa yeniden çiçeklenmektedir. Meyveleri fasulyeyi andırır ve zehirlidir. Yaprakları üç loplu olup sapları hafif dikenlidir ve kışın dökülür.
Mercan ağacı meyvesi ve tohumu.
Mercan ağacı yetiştirilmesi kolay bir süs bitkisidir,  fazla bakım istemez, ilkbaharda derin bir şekilde budanması gerekir. Çelikle ve tohumdan üretilir.
Mercan ağacı çiçeği. 
( Erythrina crista - galli )
Mercan ağacı çiçeği ve olgunlaşmış meyveleri. 
( Erythrina crista - galli )
           
Mercan ağacı ( Erythrina crista - galli ) ve üç loplu yaprağı.
 
Mercan ağacı ve meyvesi ( Erythrina crista - galli )
      
Mercan ağacı çiçeği ( Erythrina crista - galli )
                                 Seferihisar Atatürk Parkı'ndan Görüntüler.
Atatürk Parkı, Seferihisar.

Mandalina toplayan kadın ve çocuğu heykeli. 
Atatürk Parkı, Seferihisar 

Parkın tadını çıkaran bir aile. 
Atatürk Parkı, Seferihisar 

Kitap okuyan adam heykeli.
Atatürk Parkı, Seferihisar 

Su kuyusu.
Atatürk Parkı, Seferihisar 

Rastgele !
Atatürk Parkı, Seferihisar 

Kara karga,  parkı çok sevmiş. 

Dikkatli bakar mısınız? 

Kaynaklar: Wikipedia. Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik ). 

8 yorum:

  1. Bitki ve fotoğraflar çok güzel. Harika paylaşımlar için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Bu blogunuzu bilmiyordum. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sağolunuz.

    YanıtlaSil
  3. Yazın Teos tarafına giderken merkezde durup alışveriş yapmıştık. Genel olarak yeşil ve güzel bir yer. Dükkanların önü mis gibi çiçeklerle doluydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merha Saadet Hanım, bloguma hoşgeldiniz.
      Ben 15 yıl önce Seferihisar'a yerleştiğimde, burası gerçekten çok sakin ve huzurlu bir yerdi, bu nedenle daha çok burayı tercih etmiştim. Adeta bir köy havası vardı, doğası fazla bozulmamıştı. Daha sonra Cittaslow ( sakin şehir ) olunca buranın diğer şehirlerimiz gibi kimliğini yitirmeyeceğini sanarak çok sevinmiştik. Blogumun adını bu nedenle 'Cittaslow Botanik Park'koymuştum. Şehrin kendi kimliğini yitirmeden, geleneklerini koruyarak gelişeceğine inanmıştık. Ancak hiç bir şey düşündüğümüz gibi olmadı, trafik çok arttı, mandalina bahçelerinin yerine siteler kurulmaya başladı, yani Seferihisar'ın da diğer şehirlerimizden hiç bir farkı kalmadı. Sevgiyle kalınız.

      Sil
  4. Merhaba Kadir Bey,
    Sayfanızı hep ilgiyle takip ediyorum. Üstte Saaddet hanıma yaptığınız yorumu görünce, ben de endişelendim doğrusu. Hiç olacak şey mi bu!. Seferihisar, hem sakin şehir ünvanını alsın, hem de bu ünvana hiç yaraşmayacak şekilde bilinçsizce bir yapılanma olsun. Hep bizim de, emeklilikte hayal ettiğimiz yerleşimler; köy havasında sakin ilçeler. Bir yere talep artmaya görsün hemen o talep çok kötü bir şekilde ranta dönüştürülmeye çalışılıyor. Ne olacak bu ülkenin hali bilmiyorum!. İstanbul'da da nefes alacak yer kalmadı. Sakin dediğimiz ilçelerde de bir fark kalmayınca! sonumuz vahim!.Ama her şeye rağmen direnen doğamız nefis!. Parkın içindeki Mercan ağacının çiçekleri şahane. Doğa başlı başına bir sanat şaheseri!. Bakmasını bilene, değer verene, ne büyük bir zenginlik.. Paylaşımınız için çok teşekkürler. Esenlikle...

    YanıtlaSil
  5. Marhaba, Çok teşekkür ederim ilginiz için. Maalesef dediğiniz gibi her şeyin ranta dönüştürüldüğü bir ülke haline geldik. Şehirlerimiz kimliklerini birer birer yitiriyor, beton yığını haline dönüşüyor. Doğayı koruyacağını söyleyenler bunu yaparsa, gerisini siz düşünün! Sevgiyle kalınız.

    YanıtlaSil
  6. Temmuz ayında Didim Akbük'teki bir otelden tohumlarını almıştım. Şuanda Ağustos sonu ve 5 cm boyunda iki tane fidanım var:) Balıkesir merkezdeyim. Herkese selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay bitiıor ancak kışın soğuğa fazla dayanıklı değil, korumak gerekiyor. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.