Alacalı sütleğen / Üçüz çiçeği ( Euphorbia marginata ) Bitkinin Genel görünümü |
E. marginata, oldukca gösterişli ve dekoratif bir bitkidir. Yapraklarının kenarları dantel gibi beyaz bir kuşakla kaplıdır. Bitki bu haliyle uzaktan bakılınca üzerine kar yağmış bir dağı andırır. Nitekim İngilizce adı 'Dağ üzerinde kar' anlamına gelir.
Alacalı sütleğen- tohum kapsüllerü |
Sütleğen cinsi ( euphorbia ) bitkiler, koparılınca beyaz renkli bir özsuyu salgılarlar. Genel olarak "süt" denilen bu sıvı zehirli ve allerjiktir. Bu nedenle bu bitkilerle fazla temas etmekten kaçınmak gerekir, bazı kişilerde alerji yapabilir.
Alacalı sütleğen dikine büyür, belli bir yüksekliğe ulaşınca devamlı üçe ayrılarak dallanmaya başlar ve fıstık çamı gibi bir taç oluşturur. Yine tohum kapsülleri üç odacıklıdır. Bu nedenle bitkiye 'üçüz çiçeği' de denir. Ak sütleğen, 'dağda kar' adı ile de bilinir.
Alacalı sütleğen, hem bahçe hem saksı çiçeği olarak yetiştirilir. Güneşli ya da yarı gölge yerleri sever, kuraklığa dayanıklıdır. Toprak bakımından seçici değildir, geçirimli, kuru ve verimsiz toprakları sever. Fazla sulama ve gübreleme bitkiyi olumsuz etkiler ve güzelliğini kaybetmesine neden olur. Kesme çiçek olarak da kullanılır. Vazo ömrünün daha uzun olması için, kesilen sapların ucu sıcak suya sokulur veya yakılır.
Üçüz çiçeği ya da alacalı sütleğen tohumdan yetiştirilir, çoğu zaman toplanmayan, dökülen tohumlarından kendiliğinden biter. Fazla bakım istemez.
Alacalı sütleğen, en güzel hali ( Euphorbia marginata ) |
Alacalı sütleğen çiçeğinin genel görünümü. |
Üçüz çiçeği ( Euphorbia marginata ) |
Brakte adı verilen bu yaprakçıklar aslında bitkinin değişime uğramış çanak yapraklarıdır. |
Alacalı sütleğen bitkisinin çiçeği ( Yakın çekim ) |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.