|
Semizotu yapraklı ipek çiçeği ya da semizotu çiçeği / Hibrit
( Portulaca oleracea Yubi ) |
Semizotu ya da pirpirim ( Portulaca oleracea ), semizotugiller ( Portulacaceae ) familyasından otsu bir bitki türüdür. Yaprakları etli ve lezzetlidir, bu nedenle yurdumuzda ve bazı ülkelerde sebze olarak değerlendirilmektedir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte, yurdumuzda ve dünyanın bir çok bölgesinde doğallaşmıştır. Yurdumuzda kültür olarak yetiştirildiği gibi yol kenarlarında, bahçelerde doğal olarak da yetişmektedir. İçinde en fazla omega -3 bulunan sebze olduğu kabul edilmektedir. Çiçekleri küçük ve gösterişsizdir.
|
Semizotu çiçeği / Hibrit ( Portulacea oleracea Yubi ) |
Portulacea oleracea Yubi ise hibrit bir bitkidir, doğada yetişmez. Çiçekleri turuncu, sarı, kırmızı, pembe, beyaz ya da iki renkli olup, semiz otu çiçeğine göre daha büyük ve gösterişlidir. Bu nedenle populer bir süs bitkisidir,
ipek çiçeği'ne ( Portulaca grandiflora ) benzer. Bu nedenle adına 'semizotu yapraklı ipek çiçeği' ya da kısaca P. Yubi denir. Bir adı da 'yosun gülü' dür.
|
Katmerli ve iki renkli semizotu yapraklı ipek çiçeği. ( Portulaca oleracea Yubi ) |
Semizotu yapraklı ipek çiçeği ya da kısaca portulaca Yubi, ipek çiçeği / kedi tırnağı ( Portulaca grandiflora ) gibi fazla bakım istemeyen bir çiçektir. Güneşli yerleri ve geçirgen ( kumlu ) ve gübreli toprakları sever, kuraklığa dayanıklıdır. Yaz boyunca rengarenk çiçek açar. Kaya bahçelerinde ve asma saksılarda daha çok yetiştirilir. Tohumla ve çelikle üretilir. Değişik renklerde çiçek açan çok fazla çeşidi vardır. Bazılarının çiçekleri iki renkli ve katmerlidir.
Semizotu yapraklı ipek çiçekleri ( Portulaca oleracea Yubi )
|
Semizotu çiçeği / Hibrit ( Portulaca oleracea Yubi ) |
En lezzetlisi de yabani semizotudur. Pembe açanını hiç görmemiştim.
YanıtlaSilİpek çiçeğini çok severim. Aynı familyadan olmalı.
Bağışıklık sistemimizin koruyucusu omega-3 bakımından çok zenginmiş.Evet ikiside semizotugiller familyasındanlar.'Semizotu çiçeği' bu iki bitkinin melezi olsa gerek.Selamlar sevgiler.
SilSayfalarınızı, Hatsumomo' ya bıraktığınız yorumla buldum, izleyeceğim, geri giderek okumaya başladım, okudukça kaçırdıklarıma üzüldüm. Dostlukla!
YanıtlaSilSitemi ziyaret etmeniz ve izlemeniz beni mutlu etti.Umarım hoşuna gider.Sevgilerimle.
YanıtlaSilmerhaba ..sorumun cevabını bu blogda buldum ve mutluyum..:)katmerli ipek çiçeği tohumu olarak almıştım ancak biraz da ekim süresini geçirmek ve aşırı sulamaktan mı olmalı bilemiyorum,çiçekaçmak yerine bildiğiniz semizotu gibi büyüdü bir saksı dolusu bitki:) bu akşam iftar sofrasında salata bile oldu!önce çekindim yenebilir mi diye,ancak semizotu bu:) iyiki yazmışsınız bu yazıyı..teşekkür ederiz..saygılar..
YanıtlaSild.zehra
Hoşgeldiniz d.zehra.
SilBitkinizin çiçek açmaması yeterince güneş görmemesinden olabilir.Daha çok güneş alan bir yere koyarsanız açar.Ben bahçeye diktim çok yayıldılar ve bol çiçek açıyorlar.Saygı ve sevgilerimle.
çok güzel güneş alıyor ama temmuzun 15 inde diktim..biraz geç oldu diye düşünüyorum ve çok suladım aldı başını gitti:) bahçem var ve bu blogu epeyce okuyacağım sanırım..:)
YanıtlaSilBitkilerin çiçek açmaması sıkça rastlanan bir durum,tabi nedenleri de çok çeşitli.Sizinde belirttiğiniz gibi geç dikmiş olduğunuzdan dolayı henüz çiçek açmamış olabilir.Daha çok çiçek açması için fosforlu gübreler kullanabilirsiniz.
SilBitkilerle ilgili bilgi ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak beni mutlu ediyor.Umarım yararlı oluyorumdur.Selamlar,sevgiler.