Çilek guavası ( Psidium littorale var. cattleianum ) |
Türkiye'de artık, daha önce adını dahi duymadığımız bir çok tropikal meyve ve bitki yetiştırilmektedir. Özellikle, yarıtropikal bir iklime sahip olan Akdeniz ve Ege bölgelerimiz bunun için oldukça elverişlidir. Nitekim, Akdeniz Bölgemiz'de her yıl, anavatanı tropikal iklimler olan ve bir çoğunun adını dahi duymadığımız çok fazla yeni meyve ve bitki yetiştirilmeye başlanmıştır.
Bitki yetiştirmek oldukça zevkli bir şey, çocuk büyütmek gibi, insana mutluluk ve huzur veriyor. Hele bilmediğiniz bir bitkiyi yetiştiriyorsanız; çiçek açması, meyve vermesi adeta bir olay oluyor. Herkese tavsiye ederim.
Bugün size, benim de yeni tanıdığım ve geçen yıl baçeme diktiğim, egzotik bir bitki olan kırmızı çilek guavasını tanıtacağım.
Anavatanı Meksika ve Güney Amerika olan guava, mersingiller ( Myrtaceae ) familyasının psidium cinsine oluşturan bitki türlerine verilen ortak bir addır. Ağaç ya da çalı formunda olan bu bitkilerin, bütün dünyada yüz kadar türü bulunmaktadır. Bunlardan en tanınmış olanları ise: İri meyveleri olan elma guavası ( Psidium guajava ), daha küçük meyveleri olan kırmızı çilek guavası ( Psidium littorale var cattleianum ) ve yeşil meyveli olan limon guavası ( Psidium littorale var.littorale ) dır.
Kırmızı çilek guavası'nın dünyadaki adı 'Cattley guavası' dır ( Gezgin, Sir William Cattley'in adına ithafen verilmiş).
Çilek guavası çalı formunda bir bitkidir, bu nedenle saksıda da yetiştirilmeye uygundur. Soğuğa en dayanıklı guava türü kabul edilmektedir (-5 ).
Geçen yıl, Seferihisar'da begonvil çiçeklerim kışın soğuktan kuruduğu halde çilek guava ölmedi, sadece yaprakları biraz bozuldu.
Haziran ayında diktiğim çilek guavası sonbaharda çiçek açınca şaşırdım. Meğer, guava yılda iki kez çiçek açabiliyormuş. Ancak, kışın soğuktan meyveleri büyüyemeden döküldü. İlkbaharda açan çiçeklerin çoğu ise meyveye dönüştü, şu anda oldukça sağlıklı görünüyorlar. Bu kadar çabuk meyve vereceğini doğrusu beklemiyordum, benim için hoş bir sürpriz oldu.
Çilek guavası fazla bakım istemiyor, her türlü toprakta yetişebiliyor, yazın diğer tropik bitkiler gibi bol su istiyor. Özellikle sulama yaparken, yapraklarına su serpilmesini seviyor.
Çilek guavası kendine verimli bir bitki ( erkek ve dişi çiçek ayni ağaçta bulunuyor ), bu nedenle tek olarak dikilmesi sorun yaratmıyor. Saksı içinde de yetişiyor. Koyu yeşil renkli olan meyveleri olgunlaşınca kırmızı bir renk almaktadır. Bu nedenle çilek guavası, 'kırmızı çilek guavası' olarak ( red guava ) da bilinmektedir. Tadını doğrusu bende merak ediyorum, çarkıfelek ile çilek karışımı bir tadı olduğu belirtiliyor.
Geçen yıl, Seferihisar'da begonvil çiçeklerim kışın soğuktan kuruduğu halde çilek guava ölmedi, sadece yaprakları biraz bozuldu.
Haziran ayında diktiğim çilek guavası sonbaharda çiçek açınca şaşırdım. Meğer, guava yılda iki kez çiçek açabiliyormuş. Ancak, kışın soğuktan meyveleri büyüyemeden döküldü. İlkbaharda açan çiçeklerin çoğu ise meyveye dönüştü, şu anda oldukça sağlıklı görünüyorlar. Bu kadar çabuk meyve vereceğini doğrusu beklemiyordum, benim için hoş bir sürpriz oldu.
Çilek guavası çiçeği |
Sonbaharda guavanız çiçek açarsa şaşırmayın. |
Çilek guavası kendine verimli bir bitki ( erkek ve dişi çiçek ayni ağaçta bulunuyor ), bu nedenle tek olarak dikilmesi sorun yaratmıyor. Saksı içinde de yetişiyor. Koyu yeşil renkli olan meyveleri olgunlaşınca kırmızı bir renk almaktadır. Bu nedenle çilek guavası, 'kırmızı çilek guavası' olarak ( red guava ) da bilinmektedir. Tadını doğrusu bende merak ediyorum, çarkıfelek ile çilek karışımı bir tadı olduğu belirtiliyor.
Çilek guavası ( Psidium littorale var. cattleianum ) |
Henüz olgunlaşmamış çilek guavası meyveleri ( Red guava ) |
Mersin bitkisi ( Myrtus communis ) Ayni familyadan olan çilek guava ve mersin bitkilerinin çiçekleri birbirine çok benzemektedir. |
Guava, sadece bir meyve değildir, süper yararlı bir bitkidir, nitekim bitkinin yaprakları çay ve sebze olarak, tohumları kahve olarak da kulanılmaktadır. Guava, çiğ olarak, pişirilerek, kurutularak yendiği gibi salatası, reçeli, turşusu ve meyve suyu da yapılmaktadır.
Antioksidan özelliği yüksek olan çilek guavası A ve C vitaminleri ve likopen bakımından da çok zengin olduğu bu nedenle kalp, şeker ve kilo sorunu olanlar için çok yararlı olduğu ayrıca cildi diri tutuğu belirtilmektedir.
Çilek guavası, tohumdan, dip filizlerinden ve çelikle üretilmektedir.
ÇİLEK GUAVASI OLDU ( Güncelleme tarihi. 27. 08,2013 )
Bu yazıyı yayınladıktan kısa bir süre sonra, çilek guavasının meyveleri olgunlaşmaya başladılar. Yere düşen meyveler olgunlaştığını gösteriyor. Çileği andıran güzel bir tadı var. Herkese tavsiye ederim.
Olgunlaşmış çilek guavası meyveleri. |
Olgunlaşmış çilek guavası meyvesi ( Psidium littorale var. cattleianum ) |
Kırmızı çilek guavası ( Psidium littorale var. cattleianum ) |
Kesilmiş kırmızı çilek guavası ve tohumları |
Değişik bir tadı var demişsiniz. Tam olarak yorumunuz nedir? çok güzel-güzel-idare eder... ve tatlimi?
YanıtlaSilKesinlikle kötü bir tadı yok,sulu ve biraz çileği andırıyor,kabuğunu soymadan yiyorsunuz.
YanıtlaSilYetiştiriyorum,süper tadı var. Duramıyorsanız yerken
YanıtlaSilSevgili izleyicim yorumunuz için teşekkür ederim,isminizi yazsaydınız daha iyi olurdu. Gerçekten hoş bir meyve, herkese tavsiye ederim.
SilYorum yazan izleyicilerim lütfen adınızı yazınız, yayınlamakta teredüt ediyorum.
Bende gecen sene aldim bu sene cicek acacak hemde cok acacak gibi insallah meyveye donusur meyvesini yemek nasip olur
YanıtlaSilNerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama, kışın soğuğa karşı dikkatli olmak gerekiyor. Selamlar.
Sil