8 Mayıs 2010

FİLBAHRİ ÇİÇEĞİ ( Yalancı Yasemin )

Filbahri çiçeğinin genel görünümü
( Philadelphus coronarius )
Bilimsel adı 'Philadelphus coronarius'  olan filbahri, ortancagiller (Hydrangeaceae ) familyasından, kışın yapraklarını döken, çalı formlu bir bitkidir. Yurdumuz için egzotik bir bitkidir. Çiçekleri hoş kokulu olduğu için, eskiden beri park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Güney Avrupa ve Kafkasya'da  doğal olarak yetişir. Philadelphus cinsinin bütün dünyada yetişen 70 kadar türü vardır. Kafkas filbahrisi ( Philadelphus caucasicus ) Ardahan - Posof'ta doğal olarak yetişir.  

Eski adı 'filbahar' olan bu  çiçeğe nedense zamanla 'filbahri' denmeye başlanmıştır. Filadelfus, fulbahri de denir. Halk arasında ise daha çok 'yalancı yasemin', 'limon çiçeği', 'ağızlık çalısı' denir.  Yılda bir kez, mayıs ve haziran aylarında, salkım halinde, beyaz renkli ve güzel kokulu çiçek açar.

Filbahri çiçeği ( Philadelphus coronarius )

Filbahri, ılıman iklimlerde yetişir, soğuğa ve kuraklığa  dayanıklı bir bir bitkidir.  Güneşli yerleri ve geçirimli, nemli, humusça zengin toprakları tercih eder. Yazın  düzenli sulanma ister. Yurdumuzun kıyı bölgelerinde,  park ve bahçelerde peyzaj bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Güzel kokulu olduğu için sabun ve parfüm yapımında kullanılır. Ayrıca odunundan ağızlık ve pipo yapılır. Filbahri, çiçeklenme döneminden sonra  derin bir şekilde  budanır. Geç budandığında  tomurcukları zarar gördüğü için çiçek açamaz. Yetiştirilmesi kolaydır, fazla bakım istemez. Çelikle, kökten ayırmayla ve  tohumdan üretilir.
Filbahri ( philadelphus ) çiçekleri:
Filbahri çiçeği ( Philadelphus coronarius )

Halk arasında filbahri çiçeğine; limon çiçeği, yalancı yasemin ve
ağızlık çalısı da denir. 
Filbahri çiçeği, portakal çiçeği gibi çok güzel kokar.
Filbahri çiçeği
( Philadelphus coronarius )
Filbahri çiçeği  ( Tohum kapsülleri )
Kaynaklar: Ağaçlar ve çalılar 1 ( Prof. Dr. Ersin Yücel ). Peyzaj Bitkileri ve Özellikleri ( Erdi Ekren ). 
Posted by Picasa( Not: Bu yayın son olarak 27. 04. 2020 tarihinde güncellenmiştir. )

6 yorum:

  1. Harika bir bitkidir çok yıllık kışa dayanıklı donmuyor ve ilkbaharda harika beyaz çiçekleri vardır missss gibi kokar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, umarım bir dahaki sefer adınızı yazmayı unutmazsınız. Artık isimsiz yorumlaı yayınlamıyacağım. Selamlar.

      Sil
  2. Filbahrim ilk yılında hiç çiçek açmadı nedeni ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gec budamış olabilirsiniz, bu bitkiyi çiçeklerini açtıktan sonra budamak gerekiyor, gec budanırsa çiçek tomurcukları kesildiği için çiçek açamıyor. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.