1 Mayıs 2010

SARDUNYA VE ITIR ÇİÇEĞİ

Sarunya ve ıtır çiçeği 
                                                        SARDUNYA ÇİÇEĞİ  ( Pelargonium )
Sardunya ( pelargonium ), turnagagasıgiller  ( Geraniaceae ) familyasından çok yıllık, çiçekli  ve otsu bir bitki cinsidir. 
Anavatanı Güney Afrika'dır. Süs bitkisi olarak dünyanın hemen hemen çoğu  yerlerinde yetiştirilmektedir. Özellikle  Akdeniz ülkeleri ile özdeşmiştir.  Çok fazla melezi ve kültür çeşiti  vardır.  
En çok yetiştirilen bahçe sardunyası ( Pelargonium x hortus ), Pelargonium zonale ile Pelargonium inquinaus'un melezidir. Ayrıca  Pelargonium peltatum, Pelargonium grandiflorum, Pelargonium  x domesticum ( ceylangözü ),  Pelargonium grveolens  ( ıtır )  gibi türleri de süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. 
Sardunya çiçekleri
( Pelargonium x hortorum )
Beyaz sardunya çiçeği
( Pelargonium x hortorum )
Pembe çiçekli sardunya 
( Pelargonium x hortorum )
Sardunya çiçeği ( Pelargonium x hortorum ) ve yaprağı.
       
Sardunya çiçeği ve turna gagasına benzeyen tohum kapsülleri 
                                          
Bahçe sardunyası ( Pelargonium x hortorum ) 
                                                              Sardunya Türleri
- Sakız sardunya ( Pelargonium peltatum ) : Sarkıcı bir tür olup yaprakları daha farklıdır. Halk arasında sakız sardunya çiçeğine;  gülfatma, padişah, osmantopu da denir. ( Kaynak: Türkiye Bitkileri Sözlüğü / Ertan Tuzlacı )
Pembe çiçekli sakız sardunya ( Pelargonium peltatum )

Kırmızı çiçekli sakız sardunya ( Pelargonium peltatum ) 
Sakız sardunya 

Siyah çiçekli sakız sardunya ( Pelargonium peltatum )
- Ceylan / Karagöz  sardunyası ( Pelargonium grandiflorum ):   Çiçekleri açelyaya benzer, ebruli ve çok gösterişlidir. Ancak  çiçeklenme süresi diğer türler kadar uzun değildir.

Karagöz  çiçeği ( Pelargonium grandiflorum )
- Ceylangözü ( Pelargonium x domesticum ): Çalı formlu, melez ve otsu bir bitkidir. Çiçekleri  pembe, kırmızı ve mo renkli olup genellikle beneklididir.  
Ceylangözü sardunya ( Pelargonium x domesticum )
Itır gibi bazı sardunya türleri  yer örtücü olarak yetiştirilir,  çiçekleri çok güzel değildir.
Ülkemizde en çok sevilen ve yetiştirilen çiçeklerin başında gelen sardunya, uzun bir sapa bağlı ve  şemsiye şeklinde çiçek  açar. Bazı çeşitlerinin çiçekleri kokulu, ebruli ve katmerlidir.
Sardunya çiçeklerinin yapraklarının üzerinde değişik tonlarda halkalar bulunur. Oldukca dekoratiftir. Bitkinin gövdesi zamanla  odunsu bir yap alır.
Sardunya, yetiştirilmesi ve üretilmesi en kolay çiçeklerden birisidir. Güneşli ve yarıgölge  yerleri sever.  Yazın aşırı güneşten korunmalıdır, toprağı kurudukça sulanmalıdır. Dona karşı çok hassastır.
Hem bahçe çiçeği olarak, hem de saksı da yetişir.   Çelikle ve kökten ayırma ile  çoğaltılır.

                                                     ITIR  ÇİÇEĞİ ( Pelargonium graveolens )
Itır çiçeği
Geraniaceae ( Turnagagasıgiller ) familyasından çok yıllık ve  otsu bir bitki  olan ıtır ( Pelargonium graveolens ),  sardunya çiçeği  ile de yakın akrabadır.  Halk arasında; hıtır, mis çiçeği, intişaf da denir. ( Kaynak : T.Bitkileri Sözlüğü / E. Tuzluca ).
Bazı çeşitleri şifalıdır, ayrıca  losyon elde  edilmekte yararlanılır.
Itır çiçeği daha çok güzel kokulu yaprakları için yetiştirilmektedir.
Itırın en büyük özelliği, yapraklarının dekoratif ve  çok keskin kokulu olmasıdır. Çeşitlerine  göre kokuları farklılık gösterir ( Limon, nane, gül gibi kokan çeşitleri vardır. ). Değişik renkteki çiçekleri ise,  sardunya  kadar  gösterişli  değildir.
Itırın yetiştirilmesi ve üretilmesi sardunya gibidir, hatta ondan  daha kolaydır, çelikle ve tohumdan üretilir. Gölge ve rutubet  yerleri sever. Soğuğa karşı en dayanıklı pelargonium / sardunya türüdür.

Aşağıdaki linki tıklayarak, sardunya çiçeği  hakkındaki  bir başka yazımı da okuyabilirsiniz. (.http://kadirbekci53.blogspot.com/2012/10/sardunya-cicekleri.html )
Bu yayın son olarak 25. 04. 2024 tarihinde güncellenmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.