İki laden ( cistus ) türü bir arada. Solda - beyaz çiçekli. Kartli ( Cistus salviifolius ) Sağda - pembe çiçekli: Karagan ( Cistus parviflorus ) |
Kaya gülü ya da Türkçe adı ile laden, Cistaceae ( ladengiller ) familyasının cinstus cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adıdır. Her dem yeşil, yaban gülüne benzeyen beyaz ve pembe renkli, gösterişli çiçekli küçük boylu çalılardır. Meyve kapsüldür. Çok fazla melezleri ve kültür çeşitleri vardır. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Dünyada kaya gülü adı ile bilinir. Kuru, kayalık ve taşlık yerleri sever. Akdeniz çevresinde, Fas ve Portekiz'den Ortadoğu'ya ve Kanarya Adaları'na kadar geniş bir bölgeye yayılmıştır. Laden adı, bu bitkilerin bazı türlerinin yapraklarında bulunan, 'ladenenum' adlı bir tür reçineden gelir. Cistus, Eski Yunanca sepet demektir, sepet yapımında kullanıldığını işaret eder. Tam güneşli yerleri ve iyi drenajlı kireçli toprakları sever. Kuraklığa, soğuğa dayanıklıdır. Uçucu yağ taşır, parfüm ve gıda sanayinde kullanılır. Arı ve kelebekleri çeker.
Dünyada 52 türü vardır, yurdumuzda doğal olarak 5 türü yetişir.
1 - Laden ( Cistus creticus ): Diğer adları: Girit kayagülü, Bodur pinar, Tüylü laden, Karağan, Karahan, Pembe çiçekli laden, Pamukluk.
En fazla 1 m kadar boylanan, her dem yeşil, pembe çiçekli bir çalıdır. Makiliklerin olmazsa olmazlarındandır. Karadeniz'den Akdeniz'e kadar bütün kıyı bölgelerimizde yetişir. Taç yaprakları kırışıktır, bu özelliği ile diğer türlerden kolayca ayrılır. Çiçek sapı ve taç yaprakları tüylüdür. Yaprağı ve reçinesi ilaç ve gıda sanayinde kullanılır. Yapraklardan elde edilen 'ladenum', adlı reçine parfüm ve sabun yapımında kullanılır.
Laden ( Cistus creticus ) |
Laden çiçeği ( Cistus creticus ) |
Laden ( Cistus creticus ) |
Laden ( Cistus creticus ) |
2 - KARTLİ ( Cistus salviifolius ): Diğer adları: Adaçayı yapraklı laden, Beyaz çiçekli laden. Pamukçuk, Adaçayı yapraklı karağan. Her zaman yeşil, 30 - 60 cm boylarında kısa boylu bir çalıdır. Çiçek sapları uzundur, taç yapraklarının dip kısmı sarı renklidir ve genç sürgünleri tüylüdür. Tür adı adaçayı demektir, yapraklarının adaçayı ( salvia ) yaprağına benzediğini işaret eder. Kıyıya yakın çalılık yerlerde yetişir.
3 - DOMUZ KARAGANI ( Cistus parviflorus ): Diğer adları: Küçük çiçekli laden, Kaya gülü, Pamuklan. pamukla . Pembe çiçekli bir laden türüdür. Sicilya,Türkiye ve Libya'da doğal olarak yetişmektedir. Popüler bir süs bitkisidir.
Domuz karaganı ( Cistus parviflorus ) |
Domuz karaganı ( Cistus parviflorus ) |
Domuz karaganı ( Cistus parviflorus ) |
Domuz karaganı ( Cistus parviflorus ) |
Domuz karağanı / ( Cistus parviflorus ) |
4 - KARAGAN ( Cistus laurifolius ): Diğer adları: Defne yapraklı laden, İldan, Tavşancıl. 3 metre kadar boylanan, her dem yeşil bir çalıdır. Yapraklar geniş, dar, yapışkan, bazen mızrak şeklinde olur. Çiçekleri beyaz renklidir. Sahilden iç kısımlara en fazla sokulan laden türüdür. Kara çam ormanlarının olduğu yerlerde yetişir.
5 - PAMUKLUK ( Cistus monspeliensis ): Diğer adları : Dar yapraklı laden. Montpellier cistus. Yaprakları dar, mızrak şeklinde, buruşuk ve koyu yeşil renklidir. Çiçekleri beyaz renkli olup diğer türlere göre daha küçüktür. Batı Anadolu bölgesinde ( Çeşme ) ve Kıbrıs'ta yetişir. Süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Kaynaklar: Ağaçlar ve Çalılar ( Ppof. Dr. Ersin Yücel ). Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları ( Necati Güvenç Mamıkoğlu ). Türkiye'nin Bütün Ağaçları Ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik ). Türkiye Bitkileri Sözlüğü ( Prof. Dr. Ertan Tuzlacı ). Türkiye'nin En Güzel Yaban Çiçekleri ( Erdoğan Tekin )
selluka tohumu bulursaniz beni de unutmayin:)
YanıtlaSilİZMİRDE BİR ARKADAŞIM YAKINDA FİDAN VE SAKSIDA SATIŞ YAPACAK İLGİLENİRSENİZ CEVAP VERİN.
SilSELAM
Geçen yıl sellukam vardı aniden kurudu ne oldu anlayamadım tohum bile alamadım.Seve seve, sevgili Beste.
YanıtlaSil:)
YanıtlaSil