Pavlonya ağacı ( Paulownia tomentosa ) |
Acem borusu ( Campsis radicans )
- Acem borusu (Campsis radicans ) :
Acem borusu ( Campsis radicans ), katalpagiller ( Bignoniaceae ) familyasından, turuncu renkli, boru şeklinde çiçekleri olan, hava köklü, sarılıcı ve ağaçsı bir süs bitkidir. Anavatanı Amerika olmasına karşı, yurdumuza İran'dan geldiği için acem borusu denmektedir. Çiçeklerinin şeklinden dolayı 'Trompet çiçeği' , 'Borazan çiçeği' de denir. Birleşik salkımlar halinde çiçek açar. Meyve kapsül şeklinde ve bol tohumludur.
Acem borusu, ılıman iklimlerde yetişir ve kışın yaprağını döker. Güneşli ya da yarıgölgeyerleri ve geçirimli nemli, humusca zengin toprakları sever. Soğuğa dayanıklıdır. Kökleri ile yayıldığı için her yere dikilmemesi gerkir. Çardaklara, kötü görünen yerlere, kuru ağaçlara sardırılabilir. Fazla bakım istemez, kök sürgünü, çelik ve tohumdan üretilir. Yaprak döktükten sonra derin bir şekilde budanır.
Not: TEKOMARYA ( tecomaria capensis ) için tıkla, aradığınız sarmaşık olabilir. )
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Süsen çiçeği ( iris ) :
Ak süsen ( İris albicans ) |
Süsen, İridaceae ( süsengiller ) familyasının 'iris' cinsini oluşturan bitki türlerine verilen ortak bir addır. Ülkemizde doğal olarak yetişen 37 iris türü vardır. İris, 'gökkuşağı' demektir. Çok yıllık, daima yeşil yapraklı, rizomlu ve otsu bitkilerdir. Genellikle güzel kokulu, mor, beyaz ve sarı renkli çiçek açarlar. Halk arasnda navruz, kırna, zambak, mezarlık zambağı, susam da denir. Bazı süsen türleri, Anadolu'da sebze olarak da yenir.
Süs bitkisi olarak yetiştirilen süsen türleri şunlardır.
Gök süsen / Mor süsen ( İris germanica )
Ak süsen ( İris albicans )
Mor süsen çiçeği ( İris germanica ) |
- Farekulağı çiçeği (Anagallis arvensis ):
Yurdumuzda doğal olarak yetişen farekulağı çiçeği ( Anagallis arvensis ), çuhaçiçeğigiller ( Primulaceae ) familyasından, tek yıllık ve otsu bir bitkidir türüdür. Adını fare kulağına benzeyen yapraklarından almıştır. Sıçanotu, sıçankulağı da denir. Sürünücü bir bitkidir.
Genel olarak beş taç yapraklı mavi ve turuncu renkli çiçek açar. Az da olsa beyaz çiçek açanlara da rastlanır. Çiçekleri parlak ve güzeldir. Yol kenarlarında ve tarlalar da kendiliğinden yetişirler Gece ve kapalı havalarda çiçekleri kapanır. Süs bitkisi olarak yetiştirilen kültür türleri daha büyük çiçeklidir.
Güneşli - yarı gölge yerlerde ve kumlu topraklarda yetişir. Tohumla üretilir.
Turuncu renkli farekulağı çiçeği |
Mavi çiçekli farekulağı ( Anagallis arvensis ) |
Termiye cok guzel renkli bir cicekmis hemde yabani harikaymis,hic gormemistim daha once.
YanıtlaSilBende adını resmini çektikten sonra öğrendim.Yaprakları da çok güzel.Selamlar.
YanıtlaSilBizim evimizde Özdere'de Kadir Bey.bahçemizde Acem borusundan var çok seviyorum ama döküntüsü fazla ,temizlemesi zor bir çiçek.
YanıtlaSilMerhaba, İçimden Geldiği Gibi.Sitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.Maalesef bizde aynı sorunları yaşıyoruz.Selamlar.
YanıtlaSil