20 Haziran 2022

SARI TROMPET ÇİÇEĞİ ( Tecoma stans )

Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans )

Türkce adı sarı trompet çiçeği olan Tecoma staans, katalpagiller ( Bignoniaceae ) familyasından, yaz - kış yapraklı, çalı formunda, trompet şeklinde  çiçekleri olan  bir bir süs bitkisidir.  Anavatanı Orta ve Güney Amerika'nın tropikal ve subtropikal  iklim görülen yerleridir. Süs bitkisi olduğu için dünyaya yayılmıştır.  Bazı ülkelerde dökülen tohumları ile  tarım alanlarını  ve meraları istila ettiği için,  zararlı otlar arasında  kabul edilmiştir.  Virgin Adaları'nın resmi çiçeğidir.

Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans )

Tecoma stans, sıcak iklimlerde bütün yıl yurdumuzda ise ilkbahardan donların başlamasına  kadar çiçek açar. Trompet ya da çan şeklindeki çiçekler, parlak saru renkli olup, dallarının ucunda küme halinde bulunur ve hafif kokuludur.  Arı, kelebek ve sinek kuşlarını kendine çeker. Yeşil renkteki  yaprakların  kenarları  tırtıllıdır. Hızlı büyür, boyu 6 - 9 m. bulabilir, ancak  budayarak istenilen form verilebilir. Tıbbi bir bitkidir, hayvanlar yapraklarını yer, ağacı değerlidir. 

Sarı trompet çiçeği bitkisinin  yaprağı 

Tecoma stans  sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir,  güneşli ya da yarı gölge yerleri sever, donlara kısmen dayanıklıdır. Her tür toprakta yetişmekle beraber verimli, organik madde bakımından zengin, iyi drene edilmiş, nemli toprakları tercih eder. Değerli bir peyzaj bitkisidir, balkon ve verandalarda  büyük ve derin saksılarda da  yetiştirilir. Fazla bakım istemez, tohumdan  ve çelikle üretilir. 

Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans )

Tecoma stans'ın  yaprak ve meyvesi 

Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans ) 
Yakın çekim 
Sarı trompet çiçeği ( Tecoma stans ) 


Sarı trompet çiçeği  ve tohum kapsülü
 ( Tecoma stans ) 
Kaynaklar: Vikipedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.