Kapari / Gebre otu / kebere bitkisinin genel görünümü ( Capparis spinosa ) |
Kapari veya kebere ( Capparis ), çok yıllık, yayılıcı, sürünücü ve çalımsı bir bitki cinsidir. Anavatanının Akdeniz havzası ve Anadolu olduğu tahmin edilmektedir. Afrika, Asya, Avustralya'da da doğal olarak yetiştiştiği için, Akdeniz havzasına oralardan da gelmiş olabileceği belirtiliyor. Cins adı en çok yetiştiği Kıbrıs ( Kypros ) ile ilişkili olabileceği sanılmaktadır. Sıcak ve kurak iklim görülen yerlerde yetişmektedir.
Dünya üzerinde 181 kadar kapari türü bulunduğu belirtiliyor, yurdumuzda beş türü yetişmektedir. Kebere, kapari, karga kavunu, kedi tırnağı, berikemberi, gebere otu, yılan kabağı, şeytan karpuzu, it kavunu....gibi çok fazla adla bilinmesi, yurdumuzda oldukca yayın olmasından kaynaklanmaktadır. Nitekim, Karadeniz bölgemiz dışında ( Artvin yöresi hariç / 'Capparis sicula' ) bütün bölgelerimizde yetişmektedir ( Vikipedi ). Türkce literatürde daha çok kapari, kebere ve gebre otu adı ile tanınmaktadır. Ülkemizde en çok 'Capparis spinosa' yetişmektedir ( İzmir, Balıkesir, İstanbul, Aydın. Muğla, Mersin, Antalya, Adana, Denizli'de yayılış yapar ). Capparis orientalis dikensizdir, diğer türlerden kolayca ayırt edilir. Hepsi de ayni şekilde değerlendirilir.
Kapari veya kebere meyveleri ( Capparis spinosa ) Turşu ve ilaç yapımında kullanılır. |
Capparis spinosa, keberegiller ( Capparaceae ) familyasındandır, çoğu zaman kışın toprak üstü kısmı kurur, çok dallı ve dikenlidir. Bu nedenle dikenli kapari de denir. Hiç bir bitkinin yetişemediği yerlerde dahi, çok derine inen kökleri sayesinde ( 20 m. ) yetişebilmektedir.
Benim kapari ile tanışmam 2010 yılında Seferihisar'da oldu, Karadenizli olduğum için daha önce görmemiştim. Bahçemin taş duvarlarının arasında bitmişti. Araştırınca adının kapari olduğunu öğrendim. Bu bitkinin yayılmasında, kaparı tohumları ile beslenen karınca ve diğer bazı canlıların rolü oldukca büyüktür
Kapari karpuzu tam olgunlaştığında çatlayarak tohumlarını etrafa yayar. |
Gebre otunun kışın kuruyan gövdesi, bahar gelince odunsu kökünden filizlenerek hızla büyümektedir. Yaz aylarında oldukca büyük, gösterişli, kokulu ve beyaz / pembemsi renkli çiçekler açmaktadır. Bu nedenle bazı kapari türleri süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Çok derinlere inen bir kök sistemine sahiptir, bu nedenle tarım yapılamayan çorak arazilere dikilmesi tavsiye edilmektedir. Erozyon kontrol çalışmalarında, çorak arazilerin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Yağmurlu ve rutubet yerler dışında her türlü toprakta yetişebilmektedir, kuraklığa son derece dayanıklıdır, güneşli yerleri sever.
Kapari, başta gıda olmak üzere ilaç, boya, ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Bu nedenle bazı ülkelerde tarımı yapılmaktadır ve koruma altına alınmıştır.
Gebre otu'nun çiçek tomurcukları, meyvesi ve taze filizlerinden yararlanılmaktadır. 'Kapari' adı verilen çiçek tomurcuklarından sos, turşu, salata, garnitür gibi yüzlerce çeşit yiyecek elde edilmektedir. Küçük karpuz şeklindeki meyvelerinden ( kapari karpuzu ), taze iken turşu yapılmaktadır. Körpe yaprakları salatalara katılır.
Dikkat; Pişmemiş taze kapari yenmez, zehirlidir. Çiçek tomurcukları pişirildikten sonra salamura, turşu yapılır, yenir veya kullanılır.
Yurdumuzun büyük bir kısmında kendiliğinde yetişen kapari türleri tarımı yapıldığında, özellikle orman ve dağ köylerimiz için önemli bir geçim kaynağı olabileceği belirtilmektedir. Nitekim işlenmiş kapari ürünlerinin dünyada önemli bir pazarı olduğu belirtiliyor.
Kaparı tohumla üretilir.
Gıdanın ürünlerinin gittikce önem kazandığı dünyamızda, doğanın bize sunduğu bu değerli bitkiyi kendi izlenimlerimle beraber sizlere tanıtmak istedim. Sürçü lisan ettiysek affola.
Kapari bitkisinin henüz açmamış çiçek tomurcuklarından salamura yapılarak salata, pizza ve bazı yemeklerde kullanılır. |
Capparis spinosa dikenli bir bitkidir. Bu nedenle dikenli kapari olarak da bilinir. |
Gebre otu veya 'kapari' bitkisinin çiçek tomurcukları |
Kapari / Gebre otu meyvesi ( Kapari karpuzu ) ( Capparis spinosa ) |
Gebre otu meyvelerinden taze iken turşu yapılmaktadır. |
Kapari bitkisinin yaprakları |
Doğanın insanlığa sunduğu güzellikler hiç bitmiyor...Yeşilin,diğer renkler ile sunduğu muhteşemlikler...
YanıtlaSilBizim buralarda bol bol yetişirdi ancak aşırı yapılaşma yüzünden alanları yok oldu. Kapari olarak biliyoruz.
YanıtlaSilAdsız,Doğa sevgisi hepimizin ortak paydası olmalıdır.Selamlar.
YanıtlaSilBegonvllli Ev,Canlılar dünyasının en önemli unsuru olan bitkileri tanıyıp korumalıyız.Rant uğruna,bilinçsizce doğanın tahrip edilmesi ileride telafisi imkansız sorunlar yarata bilir.Selamlar