18 Nisan 2010

PONPON GÜL ( Misket gül )

Ponpon  ya da sakız gül ( Rosa banksiae ' Lutea )

Ponpon gül ( Rosa banksiae ), gülgiller (  rosaceae )  familyasından, çok yıllık, tırmanıcı  ve sarılıcı bir bitkidir. Halk arasında 'Misket gül', 'Sakız gül'  denir.
Anavatanı Çin'dir.  Diğer gül türlerinin aksine dikensiz bir bitkidir.  Normal koşullarda herdem yeşildir, soğuk yerlerde yaprağını döker, çiçekleri hafif kokuludur. Asma gibi zamanla gövdesi kalınlaşır ve etrafa  yayılır, boyu 6 m. bulur.  Pergola, kemer ve çardaklarda daha çok kullanılır.
Beyaz çiçekli çeşidi,  iğne yapraklı ağaçlarla çok güzel uyum sağlar. Çiçek açtığı zaman, uzaktan kar yağmış gibi görünür.

Ponpon gül,  en erken çiçek  açan güllerden biridir. Beyaz ve açık sarı renklerde çiçek açan iki çeşidi vardır. Küçük, ponpon şeklindeki çiçekleri demetler oluşturur.  

Rosa banksiae  dayanıklı bir bitki olup  çok hızlı büyür, soğuğa karşı toleranslıdır. Güneşli ve yarı gölge yerleri ve humuslu ve nemli toprakları sever. Çiçeklenme bittikten sonra budanır. Çelikle, tohumla  ve aşı ile  üretilir.

Ponpon güller ( Rosa banksiae ):

Sarı ponpon gül.( Rosa banksiae 'Lutea' )

Servi ağacımı süsleyen beyaz ponpon gülüm.
Uzaktan bakınca kar yağmış gibi görünüyor.
Beyaz ponpon gül ( Rosa banksiae )

Penceremi süsleyen sarı ponpon gül.
 
Bir adı da misket gül olan sarı ponpon  gül 

4 yorum:

  1. çok güzel, bende yeni aldım henüz bahçeme dikmedim

    YanıtlaSil
  2. Yaz boyu ciçek acıyomu

    YanıtlaSil
  3. Yılda bir defa nisan - mayıs aylarında çiçek açıyor.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.