13 Ağustos 2017

DENİZ LAVANTASI ( Statis )

Değişik renklerde deniz lavantası çiçekleri  (  Kültür )

Botanik adı  'limonium siniuatum'  olan deniz lavantası, kardikenigiller ( Plumbaginaceae ) familyasından olup otsu bir bitkidir.  Ballıbabagillerden  olan gerçek lavanta ( lavandula ) ile  bir akrabalığı yoktur. Anavatanı kesin olarak bilinmemekle beraber, Akdeniz havzasında doğal olarak yetişmektedir.  Çok yıllık olmasına karşı, kültür olarak yetiştirilenlere tek yıllık muamelesi uygulanır.

Deniz lavantası ( Yakın çekim )
Deniz lavantasının çiçek dediğimiz renkli ve gösterişli  kısımı, aslında bir çeşit  kılıftır.  Çiçek sapı yaprakçıklarının  ( brakte ) değişime uğraması ile oluşmuştur.  Kağıtsı bir görünüşü vardır. Asıl çiçek, yıldız şeklinde olup bu renkli yaprakçıkların içinde yer alır ve çoğu zaman beyaz renklidir.   Deniz lavantası ayni zamanda  kurutulan bir çiçektir.  Bunun için sapları ile beraber kesilen  çiçekler, karanlık  bir odada ters bir şekilde asılarak iki hafta kadar bekletilir.

Deniz lavantası bitkisinin  yaprak ve  gövdesi.

Limonium,   gövdesi ve dalları yeşil renkli ve  köşeli  bir bitkidir. Yapraklar ise, ince  uzun ve  derin lopludur.

Değişik renklerde çiçek açmış deniz lavantaları ( Kültür )

Statis  denilen deniz lavantası çiçeği.


Limonium sinuatum,  eski  adından dolayı ( annual  statice )  statis olarak da bilinmektedir.  Deniz otu, Limon otu, Sahil karanfili, Herdemtaze diğer yöresel  adlarıdır.
Ilıman iklimlerde yetişen deniz lavantası güneşli yerleri ve deniz kıyılarını sever. Toprak bakımından pek seçici değildir,  humus bakımından zengin, geçirimli, tuzlu toprakları sever. Soğuğa, sıcağa ve kuraklığa dayanıklıdır.
Daha çok kesme çiçek için yetiştirilir. Kurutulduğunda  uzun süre bozulmadan taze gibi kalır.

Deniz lavantası / doğal   ( Seferihisar )

Bu bitkinin  hemen hemen her renkte çiçek açan  tohumları ( beyaz, pembe, leylak, sarı, somun, kırmızı, mor, karışık  ) satılmaktadır. Ancak bu tohumlar hibrid olduğundan, yeniden  tohum vermez.  Doğada yetişenler mavi renklidir.
Daha çok peyzaj bitkisi olarak kullanılır.  Ayrıca saksı çiçeği olarak da yetiştirilir.   Çiçek açtıktan sonra budanırsa yeniden çiçek açar.


Deniz lavantası,  popülaritesi gittikçe artan bir  çiçektir. Kurutularak bir kaç yıl vazolarda bozulmadan kullanılabilir. Ayrıca ihraç edilmektedir.
Fazla bakım istemez. Tohumla, çelikle ve kökten ayırma ile  üretilir.

Deniz lavantası çiçekleri  ( Kültür )

Mavi çiçekli  deniz lavantası 

Beyaz çiçekli deniz lavantası 

Beyaz ve mavi çiçekli deniz lavantaları

Statis



Deniz lavantası

Karışık renkli lavanta çiçekleri

Deniz lavantası ya da statis

Limonium sinuatum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.