15 Şubat 2010

PEPİNO ( Solanum Muricatum )

Pepino bitkisinin genel görünümü  ( solanum muricatum )

Pepino ( Solanum muricatum ), patlıcangiller (solanaceae ) familyasından, çok yıllık, yaz - kış yapraklı, yarı çalı formunda otsu bir bitkidir. Meyveleri için yetiştirilir. Anavatanı Peru'dur.

Pepino, tropikal ve yarı tropikak  iklim görülen bölgelerde  yetişir,  son yıllarda ülkemizin  de bazı yerlerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Bahçe bitkisi olmasına rağmen kapalı alanlarda ve  saksıda da yetiştirilmektedir. Genel olarak domates ve biberin  yetiştiği yerlerde yetişebilmektedir.  
Kavun ve muzu  andıran değişik bir tadı vardır, sulu ve az tatlıdır.  Liflidir, potasyum ve C vitamini bakımından zengindir. Meyvelerini toplandıktan sonra, oda sıcaklığında bir yerde bir kaç hafta bekletildikten sonra yenir. Çekirdeksiz kabul edilir,  bu nedenle tamamı yenebilir.
Pepino,  kalorisi düşük, lifli  bir meyvedir, bu nedenle kilo sorunu olanlara tavsiye edilmektedir. Ayrıca şeker, kanser, kemik erimesi....vs. için de  iyi geldiği belirtilmektedir.  

Güneşli ve havadar yerleri sever,  soğuğa ve fazla sıcağa karşı hassas bir bitkidir. Yazın düzenli bir şekilde sulanması gerekir. Çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, daha çok tek yıllık olarak yetiştirilir. Kaliteli ürün almak için fazla dallarının budanması, destek çubuklarına bağlanması  ve fazla meyvelerin seyrekleştirilmesi gerekir.
Pepino tohumla ve çelikle  üretilmektedir.

Pepino, çiçek ve meyve 

Pepino çiçeği ( Soanum muricatum ).

Pepino meyvesi

Pepino çiçeği ve meyvesi bir arada.

Pepino çiçeği patates çiçeğine benzemektedir. 

( Bu yayın son olarak 28. 06. 2020 tarihinde güncellenmiştir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.