21 Şubat 2010

ŞEFTALİ AĞACI

Şeftali bol ürün veren meyvelerden biridir, bu nedenle
sıkının seyrekleştirilmesi gerekir. ( Bahçemden )

Anavatanı Çin olan şeftali ( prunus persica ), gülgiller ( rosaceae ) familyasından sevilen  bir yaz  meyvesidir. Akdeniz havzasına İran'dan yayılmıştır. Bu nedenle bir adı da  'iran elması' dır.

Değişik iklim şartlarına uyum sağlayabilen  şeftalinin çok sayıda çeşidi vardır. İlkbaharın sonunda,  yazın ve sonbaharda meyve veren çeşitleri vardır. Başta Bursa  olmak üzere yurdumuzun bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Şeftali ağacı yaprak açmadan önce pembe renkli çiçek açar.
Şeftali çiçeği
Kısa ömürlü bir ağaç olan şeftali; Uzak Doğu Asya'da, uzun ömür ve ölümsüzlük sembolü kabul edilmektedir.
Şeftali sevilerek yenir, reçeli ve meyve suyu yapılır, çekirdeği temiz bir yakacaktır. Aşı ile  üretilen şeftali, iklim şartlarına ve toprağın özelliğine göre; şeftali, erik, badem ve kayısı çöğürüne aşılanarak üretilir.

Şeftalinin yarılan  çekirdeğinin arasına düşen
 semizotu tohumu burada   çimlenmiş.
Şeftali ağacı ve olgunlaşmış meyveler

2 yorum:

  1. Emeklerinize yüreğinze sağlık... Payşaşım için teşekkürlerimi sunuyorum.
    Ürününüz sevginiz bol olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuzu zamanında yayınlayamadığım için özür dilerim. Yorumunuzu yeni gördüm, blogger değişiklik yaptığı için farkına varmamışım. Çok güzel sözler etmişsiniz, inanın çok mutlu oldum.Keşke size yetiştirdiğim meyvelerden ikram etmem mümkün olsaydı. Sevgilerimi sunarım, sağolunuz.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.