Baharın müjdecisi sayılan dağ lalesı ( anemone ), bazı türleri yurdumuzda doğal olarak yetişen güzel bir kır çiçeği cinsidir. Manisa lalesi de denir.
Dağ laleleri, düğünçiçeğigiller ( ranunculaceae ) familyasının 'anemone' cinsindendirler. Gerçek lale ( tulipa ) türü değildir Hakiki manisa lalesi ( Tulipa orphanidea ) zambakgiller ( liliaceae ) familyasının 'tulipa' cinsindendir, kırmızı çiçekli bir bitkidir. Sanılan gibi endemik değildir.
Dünya üzerinde 60'dan fazla türü bulunmaktadır. Yurdumuzda doğal olarak altı anemone türü yetişmektedir. Çok yıllık, yumrulu ya da rizom köklüdür. Bazı türleri çiçekleri güzel olduğu için süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Dağ laleleri ( anemone ), güneşli ya da yarı gölge yerleri ve organik madde bakımından zengin, geçirimli, nemli toprakları tercih eder. Yumru ve tohumla ürer.
Mitolojide de adı geçer. Bir efsaneye göre aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in, yaralı sevgilisinin kanlarının aktığı yerde bitmiş ve buradan dünya ya yayılmıştır.
Ülkemizde yetişen dağ lalesi türleri ( anemone ) şunlardır:
- Taçlı dağlalesi, Manisalalesi ( Anemone coronaria ): Bir adı da 'rüzgar çiçeği' dir. Kırmızı, mor, beyaz, pembe renkli çiçek açan çok sayıda çeşidi vardır. Yaprakları ince ve çok parçalıdır. Ege bölgesinde ( İzmir, Manisa, Aydın ) çok yaygındır.
 |
Taçlı dağ laleleri / Manisalalesi ( Anemone coronaria ) |
 |
Anemon yaprakları: Anemone coronaria solda,
Anemone hortensis sağda |
- Gülale, Geniş yapraklı anemon ( Anemone hortensis ya da A. pavonina ): Çiçekleri taçlı dağ lalesine çok benzer ancak yaprakları daha geniş, kalın ve üç parçalıdır.
 |
Gülale (Anemone hortensis) |
- Nergis çiçekli anemon ( Anemone narcissiflora ): Nergis çiçeğini andıran beyaz renkli çiçekleri vardır. Dağhoruzcuğu, mayısçiçeği de denir.
 |
Nergis çiçekli anemon ( Anemone narcissiflora ) |
- Yoğurt çiçeği, Dağlalesi ( Anemone blanda ): Arpalık ( Niğde ), Nezle otu ( Iğdır ) da denir.
 |
Yoğurt çiçeği de denilen anemone blanda |
- Ak dağlalesi ( Anemone nemorosa ) ve numançiçeği ( Anemone ranunculoides ), yurdumuzda yetişen diğer bir anemone türleridir.
Doğanın yok olması, bozulması bütün kır çiçeklerini gibi yurdumuzda yetişen anemone türlerini de tehdit etmektedir. Ülkemizde yetişen yabani bitkilerimizi ve hayvan türlerini, doğaya koruyarak sahip çıkabiliriz. Bunu sadece devletten beklememeliyiz. Doğayı koruyarak aslında kendimizi ve çoçuklarımızı da koruduğumuzu unutmamalıyız. Çoçuklarımızın doğayı tanıyıp sevmesini sağlıyalım. Doğayı korumak çiçekleri sevmekle başlar.
Not:
Çoğu kaynaklarda Dağ lalesi ile 'manisa lalesi' eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Halbuki, esas manisa lalesi ( Tulipa orphanidea ), zambakgiller familyasındandır, kadeh şeklinde kırmızı çiçek açar, soğanlıdır. Spil dağı'nda ( Manisa ) yetişir, koruma altındadır.
bu çiçekleri bende çok severim lakin yerinden alıp getirip başka bir yere ekince yaşatamıyorum bir türlü bunu nasıl başardınız benimle de paylaşırsanız sevinirim
YanıtlaSilSiz nerede oturuyorsunuz bilmiyorum ama, benim bulunduğum yerde ( Bahçeköy / Seferihisar ) doğal olarakta yetişiyorlar,belki o nedenle uyum sağlamış olabilr.Özel bir şey yapmadım,sulayıp gübre verdiğim için daha erken ve güzel çiçekler açıyorlarlar ve her yıl çoğalıyor.
SilSelamlar,sevgiler..